Şanlıurfa Fıstık Üreticileri Birlik Başkanı Faruk Akbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yeni hasat sezonu öncesinde yurt dışı fıstık ithalatının sürmesine tepki göstererek bu durumun yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını ve fiyatları düşürerek çiftçileri mağdur ettiğini söyledi.
Yeni hasat sezonuna sayılı günler kala yurt dışından fıstık ithalatının devam etmesi Şanlıurfa'daki üreticilerin tepkisini çekiyor. Üreticiler, mevcut uygulamanın yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını ve piyasada ciddi mağduriyet oluşturduklarını vurguladı.
Başkan Faruk Akbaş, Cumhurbaşkanı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na seslenerek üreticilerin yaşadığı sorunların artık görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi.

FARUK AKBAŞ’TAN YETKİLİLERE ÇAĞRI
Sosyal medya hesabından çağrıda bulunan Şanlıurfa Fıstık Üreticileri Birlik Başkanı Faruk Akbaş,
“Cumhurbaşkanı ve Tarım ve Orman Bakanı'na Şanlıurfa'daki çilekeş fıstık üreticilerinin sesi olarak sesleniyorum.
Bizleri üvey evlat olarak görmekten vazgeçin. Çiftçimiz gerçekten çok zor durumda.
2024 yılında hasadın bol olduğu sezonda fıstık fiyatları dip yaptı, büyük mağduriyet yaşadık. Ardından geçen yıl kuraklık ve don nedeniyle ağaçlarımız kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bir kez daha büyük sıkıntılar yaşadık.
Fıstık fiyatları bir miktar yükselmeye başlayınca bu kez ithalat devreye sokuldu ve fiyatlar yeniden taban yaptı. Bu yıl ise geçen yıl yaşanan olumsuzlukların etkisiyle hasat, beklediğimiz seviyede değil.
Buna rağmen hâlâ geçen yıldan kalan fıstıklarımızı satacak alıcı bulamıyoruz. Ürünlerimiz depolarda bekliyor. Yeni hasat sezonu geldi ancak biz, geçen yılın ürününü bile satamamış durumdayız. Böyle giderse yeni sezon ürünlerimizi de yine değerinin çok altında satmak zorunda kalacağız.
Diğer yandan yurt dışından ithal edilen fıstıklar nedeniyle üreticimiz daha da zor durumda kalıyor. Bu durum emeğimizi değersizleştiriyor ve bizi ekonomik olarak çıkmaza sürüklüyor.
Lütfen bu üreticinin sesini duyun. Emeklerimizin heba olmasına izin vermeyin. İthalat uygulamasını yeniden değerlendirin ve yerli üreticinin ürününü hak ettiği değerden satabilmesi için gerekli desteği sağlayın. Aksi takdirde fıstık üreticisi bu yükü daha fazla taşıyamayacak duruma gelmiştir” dedi.