Şanlıurfa Fuar Merkezinde düzenlenen ve Türkiye’nin birçok ilinden esnafın katıldığı 8. Kitap Fuarı, beşinci gününde de vatandaşların ilgisi yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen fuar, 21 Kasım’da kapılarını açarak şehri adeta bir kültür buluşma noktası haline getirmişti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen fuar, Urfa Kültür ve Bilişim A.Ş. tarafından Şanlıurfa Valiliği ve KOSGEB iş birliğiyle organize ediliyor. On binlerce kitabı, yüzlerce yayınevini ve Türkiye’nin farklı noktalarından gelen esnafı bir araya getiren etkinlik, bu yıl da dopdolu içeriğiyle vatandaşların ilgisini çekiyor. Fuarın 21–30 Kasım tarihleri arasında her gün 10.00–20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacağı belirtildi.

Yüzlerce yayınevi ve yazarın buluştuğu 8. Şanlıurfa Kitap Fuarı’nda, Türkiye’nin tanınmış kalemleri ve fikir insanlarının da yer aldığı fuarda Urfanatik köşe yazarları Hülya Alptekin ve Halil Orhan Aslan da okurlarıyla bir araya geliyor. İmza günleri, söyleşiler ve kültürel etkinliklerle zenginleşen fuar, Şanlıurfalı kitapseverlere keyifli bir program sunuyor.

Ben Hülya Alptekin, yazarım. Üç tane kitabım var ve bu yıl “Rüzgârın Mührü” adlı yeni bir şiir kitabı çıkardım. Urfanatik’te program yapıyorum. Artı köşe yazarıyım. Genel olarak güzel gidiyor ama şunu söylemek isterim: Maalesef gençlerimizin kitaplara pek eğilimi yok. Daha çok kırtasiye bölümlerine ilgi gösteriyorlar. Biz isterdik ki gençlerimiz sadece kitap satın alma merakında olmasın; gelsinler, yazarlarımızla sohbet etsinler, konuşsunlar. Maalesef böyle bir ilgi görmüyoruz.
Biz özellikle gençleri standımıza çekmeye çalışıyoruz. Bir şeyler anlatıyoruz, kitaplarımızı hediye ediyoruz ve bundan mutluluk duyuyorlar. Fuarın, belediyenin bize sağladığı ortam sayesinde iki gün boyunca buradayız. Son kitabım “Rüzgârın Mührü”nü şöyle tanıtayım: Bu benim şiirlerim. Yıllardır içimde sakladığım duygularımı bu yıl bir kitaba dönüştürdüm. Yaşanmışlıklarım, hissettiklerim, gördüklerim bu kitabı oluşturdu.
Okuyucu sayısı giderek azalıyor maalesef. Gençlere tavsiyem: Daha çok okusunlar. İlgi göstersinler, yazarlara karşı daha duyarlı olsunlar. Belediyemiz burada bize çok güzel bir atmosfer sunuyor; okuyucuyu yazarlarla buluşturuyor. İnşallah geleceğin gençleri bu alana daha fazla yönelir.
Bugün fuarda son günüm ama henüz çok bir ilgi göremedim. Çocuklar daha çok kırtasiye bölümüne yönelmiş durumda. Son olarak, Şanlıurfa Kitap Fuarı’na katıldığım için çok mutluyum. Belediyemize ve Kütüphane Müdürü Ömer Bey’e çok teşekkür ederim.

İsmim Halil Orhan Aslan. Harran Üniversitesi mensubuyum. Urfanatik’te Fikirler Analizi programının sunucusu ve moderatörüyüm. Köşe yazarlığı yapıyorum. On kitabım var ve şu anda kitap fuarındayız.
Bu kitap fuarında insanlar sanki müzeye gelmiş gibi kitaplara dokunmadan sadece bakıp geçiyorlar. Çocukların ve gençlerin kitaba dokunmadan geçmeleri gerçekten üzüyor. Çünkü eğitim düzeyinin düşük olduğu bir toplumdayız. Şu anda Urfa’da her altı bin kişiye bir kitap düşüyor. Bu da okumadığımızın göstergesi.
Bu tür fuarların mutlaka faydası olur ama öğrenciler buraya gelirken sadece gezmesinler; kitaplara dokunsunlar. Almasalar bile kitabın varlığını hissetsinler, kokusunu duysunlar. Bir kelime bile akıllarında kalsa büyük nimettir.
Kendime ait bir standım var. Okuyucularla sohbet ediyoruz, etkinlikler yapıyoruz. Okullardan davetler geliyor; okullara gidip hem kendimizi hem memleketimizi hem de eğitim sistemimizi anlatıyoruz. Bölgemiz acıların yaşandığı bir bölge. Mesela kaçakçılık yapan bir ailenin başından geçen olayları anlattığım bir kitabım var. Yokluk, savaş, ekmek kavgası, insanların yaşadığı sıkıntılar, bazı kolluk kuvvetlerinin kötü niyetli davranışları… Bunların hepsi bir şekilde yazıldı. Okumanızı tavsiye ederim.





