Şanlıurfa’da son yıllarda tüketimi giderek artan avokado, bu hafta da fiyatlarıyla gündemde. Kentte özellikle son iki yıldır daha fazla ilgi gören avokadonun tanesi 50-60 TL arasında satılırken, kilogram fiyatı ise yaklaşık 350 TL seviyelerinde seyrediyor.
Manav Mustafa Çetin, mevcut fiyatların piyasa koşullarına göre “normal” olduğunu ifade ediyor. Avokado fiyatlarının, diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi arz-talep dengesine bağlı olarak değiştiği belirtildi.
Ürünün bol olduğu dönemlerde fiyatların düştüğünü, az bulunduğu zamanlarda ise yükseldiğini dile getiren esnaf, piyasanın istikrarlı olmadığını vurguladı.
Şanlıurfa’daki tezgahlarda yer alan avokadoların büyük bölümü Mersin, Adana ve Antalya’dan geliyor. Türkiye’de avokado üretiminin ağırlıklı olarak bu üç ilde yapıldığı aktarıldı.

Öte yandan avokadonun genellikle kış meyvesi olarak tüketildiği, yaz aylarında talebin nispeten düştüğü ifade edildi. Ancak buna rağmen fiyatların yaz döneminde de benzer seviyelerde kalabildiği, piyasa şartlarına göre küçük dalgalanmalar yaşandığı belirtildi.
Besin değeri yüksek olmasıyla dikkat çeken avokado, sağlıklı yaşam trendinin de etkisiyle Şanlıurfa’da her geçen gün daha fazla tercih ediliyor. Uzmanlar, düzenli ve dengeli tüketildiğinde avokadonun vücut için önemli faydalar sağlayabileceğine dikkat çekiyor.
Urfanatik mikrofonlarına konuşan Manav Mustafa Çetin, fiyatlara ilişkin değerlendirmede bulunurken neden tercih edildiğini de açıkladı.
“KİLOSU 350 TL”
Şanlıurfa’da vatandaşların ilgisini değerlendiren Manav Mustafa Çetin; “Avokado o bu 2 yıldır Şanlıurfa'da daha da rağbet görüyor. Avokado çok faydalıdır. Kansere iyi gelir. Hani avokadoyu bir insanın mutlaka tüketmesi lazım. Avokado tanesi 50-60 liraya geliyor. Kilosu 350 TL şu an fiyatı normaldir. O fiyatlardan devam ediyor” ifadelerinde bulundu.

FİYATI PİYASAYA GÖRE BELİRLENİYOR
Fiyatları değerlendiren Manav Çetin; “Avokado fiyatları sebze fiyatlarına göre değişiklik gösteriyor. sebze çok gelirse o düşer az gelirse de yükselir.. Piyasa birbirini tutmuyor. Avokado şu an Mersin, Adana'dan, Antalya'dan geliyor zaten 3 yerde yetişiyor oda Mersin Adana Antalya” dedi.

“AVOKADO KIŞ MEYVESİ”
Kış meyvesi olduğunu belirten Manav Mustafa Çetin; “Avokado fiyatı normaldir ama genellikle kış meyvesidir. Avokado kış meyvesi yazın pek rağbet olmaz. Fiyatı yazın da aynı seviyelerde seyrediyor. Piyasaya göre yükselip düşebiliyor” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.