Kurban Bayramı öncesinde çarşı ve marketlerde bayram şekeri yoğunluğu başladı. Vatandaşlar misafirlerine ikram etmek için farklı çeşitlerde şeker, lokum ve çikolata satın alırken, esnaflar da bayram için hazırlıklara başladı.

Şeker (1)

Özellikle çocukların ilgi gösterdiği şekerler ve çikolatalar en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldı. Uzmanlar ise aşırı şeker tüketimine karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle çocukların kontrollü şekilde şeker tüketmesi gerektiği belirtildi.


Şeker (3)

Urfanatik mikrofonlarımızı uzattığımız esnaf Recep Çelik, vatandaşların şimdiki bayramlara göre eski bayramlarda daha çok şeker tercih ettiğini beyan ederken ayrıca fiyatların 200-250 TL arası olacağını belirti.

Şeker (2)

“HERKESİN MUTLU BİR KURBAN BAYRAMI YAŞAMASINI DİLİYORUZ”

Şeker Bayramı’nda daha çok şeker satıldığını söyleyen Recep Çelik; “Bayram şekeri, tarihten beri bayramları temsil ediyor. Her yerde olduğu gibi bayram denince akla ilk gelenlerden biri oluyor. Kurban Bayramı var, Şeker Bayramı var. Şu an önümüzdeki bayram Kurban Bayramı. Ne güzel, inşallah kazasız belasız geçer. Herkesin mutlu bir Kurban Bayramı yaşamasını diliyoruz. Normalde Şeker Bayramı’nda daha çok şeker satılıyor. Kurban Bayramı’nda ise insanlar kurban aldığı için şekere daha az yöneliyor. Mesela bir kişi normalde 5 kilo şeker alacaksa, Kurban Bayramı’nda 1 kilo alıyor. Genelde kesilen kurbanlardan kavurma yapılıp gelen misafirlere ikram ediliyor. Ayrıca komşulara, yakın çevreye ve ailelere dağıtılıyor” ifadesine yer verdi.

Şeker (4)

“ÇOCUKLAR ARTIK BİZİM ÇOCUKLUĞUMUZDAKİ GİBİ DEĞİL”

İnsanlar genelde markasına dikkat ediyor sözlerini kullanan Recep Çelik; “İnsanlar kurban etini bu şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Şeker ise insanın ağzını tatlandırdığı, mutluluk verdiği için tercih ediliyor. Eskiden sadece bildiğimiz bayram şekeri vardı, şimdi ise çikolata da çok yaygınlaştı. Biz yine de bu geleneği yaşatmak için şeker alıyoruz. Günümüzde çoğu insan çikolata tercih ediyor ama ben çikolatayı tercih etmiyorum. İçeriği belli olmadığı için daha çok şekeri seviyorum. İnsanlar genelde markasına dikkat ediyor, kaliteli ürün seçmeye çalışıyor. Bir tane tadına bakıyorlar; beğenirlerse alıyorlar, beğenmezlerse almadan gidiyorlar. Çocuklar artık bizim çocukluğumuzdaki gibi değil” dedi.

Ramazan Çelik

“BU GİDİŞLE BAYRAMLAR ESKİ DEĞERİNİ KAYBETMEYE BAŞLADI”

Ortada bayram havası olmadığını söyleyen Recep Çelik; “Biz küçükken elimize iki üç tane şeker geçince çok mutlu olurduk. Şimdi çocuklar şeker yerine para istiyor. Hem de küçük miktarlar değil; 100-200 lira değil, daha yüksek miktarlar istiyorlar. Hayat pahalılaştıkça onlar da buna ayak uyduruyor. Bugün bir çocuğa şeker versek “Bu ne?” diyor, para istiyor. Biz de mecburen para veriyoruz. Bu gidişle bayramlar da eski değerini kaybetmeye başladı. Şimdiden bunu görmek mümkün. Bayrama 7-8 gün kalmış ama ortada bayram havası yok. Kimse birbirine “Bayram geliyor, ne yapacaksın?” diye sormuyor. Böyle giderse 5-10 yıl sonra insanlar bayramın anlamını bile unutabilir. Birçok geleneğimiz kaybolduğu gibi bayram gelenekleri de kaybolabilir. Fiyatlar ise her yıl olduğu gibi artıyor. Mesela bugün 200 TL olan şeker, seneye ortalama 250 TL oluyor. Çikolatalar da şu an 170-180 TL civarında; onların da fiyatı 220-250 TL’ye kadar çıkabilir” ifadesini kullandı.

Şeker (8)

Muhabir: Şerif Bozkurt