Çocuk suçluluğu ile mücadelede yeni bir döneme giriliyor. TBMM Suça Sürüklenen Çocuklar Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, mevcut yasaların aileler üzerindeki yaptırım gücünün zayıf kaldığı tespit edildi. Hazırlanan yeni taslakla, sadece suça karışan çocuklar değil, bu duruma zemin hazırlayan ebeveynler de doğrudan yargı kıskacına alınacak.
ŞİKAYET ŞARTI KALKIYOR, SAVCILAR DOĞRUDAN DEVREYE GİRECEK
Yeni düzenlemenin en kritik maddelerinden birini Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) aile hukukundan doğan yükümlülüğün ihlali suçu oluşturuyor. Mevcut sistemde genellikle şikayete bağlı olarak işleyen bu suç, yeni düzenlemeyle birlikte resen (savcılıkça doğrudan) takip edilecek sınıfa alınacak.
Buna göre, bir çocuğun suça karışması durumunda savcılar, ailenin ihmali olup olmadığını şikayet beklemeksizin inceleyebilecek. Ayrıca, halen bir yıla kadar olan hapis cezası sınırının yukarı çekilmesi ve para cezalarının ağırlaştırılması da masadaki seçenekler arasında yer alıyor.

SAVCIDAN ÇARPICI UYARI: "CEZAEVİ ARTIK BİR RÜTBE OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Komisyon çalışmalarında görüşlerine başvurulan Cumhuriyet Savcısı Mahmut Nedim Başarangil, sahadaki duruma ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu. Özellikle 12 yaş altındaki çocukların cezai ehliyetinin olmamasının aileler tarafından istismar edildiğini belirten Başarangil, suç dünyasındaki algı değişimine dikkat çekti:
"12-15 yaş grubunda tutuklama yasağı olması nedeniyle çocuklar 'Bizi niye tutuklamıyorsunuz?' diye sormaya başladı. Akranlar arasında cezaevine girmek bir övünç kaynağı ve 'rütbe' olarak görülüyor. Uyuşturucu kullanımından ağır suçlara geçiş süreci ise hiç olmadığı kadar hızlanmış durumda."
SORUMLULUK AİLEDE BAŞLAYACAK
Düzenlemenin temel amacı, çocukların suça yönelmesini engellemek için aile denetimini en üst seviyeye çıkarmak. Uzmanlar, ailelerin "çocuğum nasıl olsa ceza almıyor" algısıyla hareket etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Yeni yasayla birlikte, çocuğunu suçtan uzak tutamayan veya suça teşvik eden ailelerin maddi ve cezai sorumlulukları, suçun niteliğine göre katlanarak artacak.





