URFANATİK- Türkiye altın piyasası, son günlerde yaşanan ‘Suriye altını’ ile büyük hareketlilik yaşıyor. Düşük ayar ve standart dışı üretilen bu altınlar Şanlıurfa’daki tüm kuyumcu esnafını harekete geçirdi.
Görünüm olarak Türkiye’de üretilen tam, yarım, çeyrek ve gram altınlarla neredeyse aynı olan bu altınlar hem esnafı hem de vatandaşları alış ve satış konusunda endişelendiriyor.

Piyasadaki bu altınlar, resmi Darphane üretimi olmayan genellikle 21 ayar gibi daha düşük saflıkta ve el altı yöntemlerle basılan ürünlerdir. Görsel olarak gerçek çeyrek altınlarla neredeyse aynı olmasından dolayı fark edilmeleri oldukça zor.
Türkiye’de çeyrek, yarım, tam ve Reşat altınlar standart olarak 22 ayar üretilirken, Suriye altınları genellikle 21 ayar, bazı durumlarda ise 20 ayar olarak piyasaya sürülüyor. Bu ayar farkı ise hem değer hem de kalite açısından önemli farklar yaratıyor.

Şanlıurfa’da altın satışı yapan kuyumcu Veysel Çiftbudak, vatandaşları altın alırken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Çiftbudak, özellikle altının bilindik ve güvenilir kuyumculardan alınması gerektiğini vurguladı.

“SURİYE ALTINI 21 AYAR OLARAK ÜRETİLİYOR”
Kuyumcu Veysel Çiftbudak, Suriye altını hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Suriye altını normalde, Suriyeli esnaf arkadaşlarımızın sattıkları altınlardır ve genellikle 21 ayar olur. Onların 22 ayar üretimleri yoktur. Suriye’deyken de 21 ayar olarak çalışırlardı. Türkiye’de, özellikle Urfa’da da aynı şekilde 21 ayar olarak devam ediyorlar.
Fakat maalesef bazen bu altınlarda da sorun yaşandığını duyuyoruz. 21 ayar olarak alınıp, ürünlerin 18–19 ayar çıktığını esnaf arkadaşlarımızdan zaman zaman duyuyoruz.
Suriye altını denilince biz almıyoruz çünkü muhatabımız olmuyor. Üretimi yapan yerleri net olarak bilemiyoruz. Onların kendi içinde çalıştıkları atölyeler var. Biz de kendimizi garantiye almak adına, müşteriden talep gelse bile Suriye altınını almayı tercih etmiyoruz.
Açıkçası biraz güvenilirlik problemi oluyor. Bu altınlar Darphane’de üretilmez. Darphane’nin bastığı sadece standart ziynet altınlardır, çeyrek altın, yarım altın, tam altın gibi. Darphane'nin görevi yalnızca budur” dedi.
“SURİYE ALTININ GRAMI 3.800 LİRA CİVARINDA”
Kuyumcu Veysel Çiftbudak, konuşmasının devamında ise:
“Ayar farkı da vardır. Türk altını, kendi imalatımızdır ve ayarı 916 milyemdir; TSE patentlidir. Suriye altını sağlam olsa bile üretimleri 21 ayardır, yani 875 milyemdir. Fakat iç piyasada Suriye altınının güvenilirliği biraz sorunlu.
Suriye altının gramı herhalde 3.800 lira civarındadır. Ayar olarak düşük olduğu için fiyatı da daha ucuzdur.
Şimdi herkesin kendi bildiği, güvendiği dükkândan alışveriş yapması gerekiyor. Maalesef piyasada sıkıntılar var. Düşük ayarlı altınlar biraz fazla dönüyor gibi. Özellikle dışarıdan gelen ürünler arasında bu daha yaygın. Kendi iç piyasamızda yok ama yine de müşterinin saklama amacıyla aldığı altınlarda dikkatli olması gerekiyor.
Biz müşterilerimize şunu söylüyoruz: Bildiğiniz, güvendiğiniz kuyumcudan altın alın. En azından muhatabınızı bilirsiniz, güven problemi yaşamazsınız” diye konuştu.





