Şanlıurfa’da vatandaşların sorunu bu kez hazine arazilerinin kiralanmasına yönelik işlemler için şehir merkezlerine gelmesi oldu.
Tanal, konuya ilişkin sorduğu soruların, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından Anayasa'nın 98'inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.
“UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR”
Şanlıurfa ilinin tüm ilçelerinde çiftçiler ve vatandaşların, Hazine arazilerinin kiralanmasına ilişkin işlemleri için il merkezine gitmek zorunda bırakılıyor. Bu kapsamda Şanlıurfa merkezde bulunan ilgili birimlerde uzun kuyruklar oluşuyor; başvuru, ödeme ve sözleşme işlemleri günlerce sürüyor; süreç hem zaman kaybına hem de ek maliyetlere yol açarak vatandaşları mağdur ediyor.

“YETKİLER MERKEZDE TOPLANMALI”
Milletvekili Tanal, İlçelerde Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri başta olmak üzere tapu müdürlükleri, kaymakamlıklar ve ilgili kamu kurumları mevcut olmasına rağmen, yetkilerin merkezde toplanmasının bürokratik yoğunluk yarattığını ve kamu hizmetinin etkinliğini azalttığını belirtti. Özellikle tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Şanlıurfa gibi illerde, çiftçilerin ekim ve üretim dönemlerinde günlerce il merkezine gitmek zorunda kalmasının kabul edilebilir olmadığı savunuldu.
Hazine arazilerinin kiralanmasına ilişkin yetkilerin ilçe düzeyine devredilmesinin; yerinden yönetim ilkesine, vatandaş memnuniyetine ve kamu hizmetlerinin hızlı, erişilebilir ve etkin sunulması anlayışına uygun olacağı belirtildi.

MİLLETVEKİLİ TANAL SORDU
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorduğu sorular;
Şanlıurfa ilinde Hazine arazilerinin kiralanmasına ilişkin başvuru ve sözleşme işlemlerinin yalnızca il merkezinde yürütülmesinin hukuki ve idari gerekçesi nedir?
İlçelerde Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri, tapu müdürlükleri ve kaymakamlıklar mevcutken, bu işlemlere ilişkin yetkinin ilçe düzeyine devredilmemesinin nedeni nedir?
Hazine arazisi kiralama işlemlerinin Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri aracılığıyla yürütülmesi yönünde Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma veya planlama bulunmakta mıdır?

MİLLETVEKİLİ TANAL PAYLAŞTI
Tanal konuya ilişkin paylaşımında; “Şanlıurfa’da Hazine tarım arazisi kiralamak isteyen çiftçi neden il merkezine gitmek zorunda? Çünkü yetki merkezde toplanmış, ilçelere verilmemiş. Bozova’daki, Suruç’taki, Viranşehir’deki çiftçi günlerce yollarda, kuyrukta bekliyor.
Masraf ediyor, ekim zamanını kaçırıyor. Bu bir kanun zorunluluğu değil, idari tercihtir. Tarım ve Orman Bakanlığı sorularımıza net cevap vermedi, çözüm sunmadı. Devlet vatandaşı kapı kapı dolaştırmaz. Hizmeti çiftçinin ayağına götürür. Yetki ilçelere devredilsin. Çiftçi üretime odaklansın. Şanlıurfa’nın emeği bürokrasiye kurban edilemez.” ifadelerine yer verdi.





