URFANATİK- Şanlıurfa, zengin kültürel mirası ve gelenekleriyle olduğu kadar tespih kültürü ile de öne çıkıyor. Kentte, hem stres atmak hem de dualarda manevi bir bağ kurmak amacıyla kullanılan tespihler, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Rengârenk ve değerli taşlardan yapılan tespihler, uzun uğraşlar ve titiz işlemlerden geçirilerek son hâlini alıyor. Özellikle el işçiliğiyle üretilen tespihler, hem estetik hem de manevi değeriyle dikkat çekiyor.
Şanlıurfa’da tespih satışı yapan esnaf Mustafa Topaç, Urfanatik.com’a yaptığı açıklamada, işlerinin iyi gittiğini ve vatandaşların tespihe ilgisinin her geçen gün arttığını ifade etti.

“DAMLA KEHRİBARLARIMIZ VAR, ŞİFA KAYNAĞIDIR”
Mustafa Topaç, “Bu meslek, ustalarımızdan bize miras kalan bir meslek. Biz de Mudurnu’da bunu devam ettirmek istiyoruz. Satışlarımız şu an güzel gidiyor efendim. Tespih meraklıları her geçen gün artıyor.
Özellikle gençlerimiz tespihlere daha fazla ilgi gösteriyor. Tespihleri atölyelerimizde kendimiz işliyoruz. Fiyatlarımız da civardaki piyasa ile uyumlu. Orijinal damla kehribarlarımız var, şifa kaynağıdır.
Bayanlar da erkekler de bunlara ilgi gösteriyor. Bir tespihin yapımı ustalık işine göre değişiyor; usta işi tespihler bir haftada tamamlanabiliyor. Daha seri üretim olanlar ise günde bitirilebiliyor. En çok damla kehribarlara rağbet var. Damla kolye ve bilekliklere de ilgi büyük” dedi.

“BUNLAR OLDUKÇA NADİR ÜRÜNLERDİR”
Mustafa Topaç, “Sürekli turistler buraya geliyor, tespihlerle ilgileniyor, inceliyorlar. Koleksiyon yapanlar da burayı sık sık ziyaret ediyor. Koleksiyoncular için değerli tespihlerimiz var.
Mesela paha biçilemeyen Osmanlı dönemine ait tespihlerimiz mevcut. Bu ürünler gram ile satılıyor, fiyatları bin TL’den başlıyor ve gramına göre değişiyor.
Osmanlı damla kehribarları, Osmanlı kırmızı kehribarları ve farklı damla kehribar çeşitleri var. Bunlar oldukça nadir ürünlerdir. Bu tespihler yalnızca meraklısı olan koleksiyoncular tarafından alınıyor, yani sadece bir aksesuar olarak kullanılmıyor. Örneğin, damla kehribarın bazı renkleri var ki, en çok tutulanlar bunlardır. Bu renkler sürekli talep görüyor” sözlerini sarf etti.






