Şanlıurfa’da sulama birlikleri arasında büyük fiyat farklılıklarının bulunması çiftçileri zor durumda bırakıyor. DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çiftçilerin devlet destekleriyle sulama maliyetlerini karşılamakta zorlandığını belirtti.

Şenyaşar, sulama ücretlerindeki ciddi farklara dikkat çekerek, Suruç ilçesinde pompa ile sulama yapan Topçu Gündaş Sulama Birliği’nin 2025 yılı tarifesine göre pamuk için dönüm başına 2 Bin 900 TL, mısır için 2 Bin 175 TL, buğday için ise Bin 160 TL ücret aldığını ifade etti.

Şanlıurfa'da 2025 Yılı Sulama Tesisleri Ücret Tarifeleri Açıklandı! (2)

Buna karşın, yine Şanlıurfa’da faaliyet gösteren Tatar Höyük Sulama Birliği’nin pamuk ve mısır için dönüm başına 4 Bin 580 TL ücret talep ettiğini belirtti.

Sulama sistemlerindeki farklılıkların da çiftçilere ek sorunlar yarattığını vurgulayan Şenyaşar, açık kanal, kapalı kanal ve pompa sulama sistemlerinin hem maliyet hem de verim açısından çeşitli problemler doğurduğunu dile getirdi.

Şenyaşar, çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için sulama ücretlerinde denge sağlanması ve devlet desteklerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Feri̇t Şenyaşar-1

FERİT ŞENYAŞAR TARAFINDAN VERİLEN SORU ÖNERGESİ

1-Sulama Birlikleri arasında bulunan yüksek fiyat farklarının gerekçesi nedir?

2-Sulama Birlikleri Kanunu’nda, birlik başkanının yıllık su kullanım hizmet bedelini asgari su kullanım hizmet bedeli tarifesinden az olmamak üzere belirleyerek onay için DSİ Müdürü’ne sunduğu belirtilmiştir, söz konusu asgari tarifenin üzerinde belirlenen fiyata ilişkin bir tavan fiyat sınırı var mıdır? Eğer bir tavan fiyat sınırı yoksa bunun gerekçesi nedir?

3-Sulama Birlikleri’nin denetimi yapan DSİ veya Bakanlığın konuya ilişkin denetim sıklığı nedir?

4-Topçu Gündaş Sulama Birliği’ne borcu olan kaç çiftçi bulunmaktadır? Borç miktarı ne kadardır?

5-Topçu Gündaş Sulama Birliği’nde borcu olduğu gerekçesi ile icraya verilen kaç çiftçi bulunmaktadır?

6-Yüksek fiyatlarda sulama yapılan Topçu Gündaş Sulama Birliği’nde sulama suyu kesintisi kaç defa gerçekleşmiştir? Bunun gerekçesi nedir?

7-Sulama Birlikleri’nin tarifelerinde düzenleme yapılmasına ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

Editör: Musa Orak