Şanlıurfa'da temmuz ayıyla birlikte meyve tezgahlarında hareketlilik devam ediyor. Yaz sezonunun en yoğun dönemlerinden birinin yaşandığı kentte, hem yerli üretimin artması hem de tüketici talebindeki değişim meyve fiyatlarına doğrudan yansıdı.

Bazı ürünlerde hasadın yoğunlaşmasıyla fiyatlar gerilerken, bazı meyvelerde ise talep ve ürün arzına bağlı olarak yüksek fiyatlar dikkat çekiyor.

Kent genelindeki semt pazarları ve manavlarda vatandaşlar yaz meyvelerine yoğun ilgi gösteriyor.

Özellikle sıcak havaların etkisiyle serinletici özelliği nedeniyle karpuz ve kavun en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor. Karpuzun kilogramı 20 liradan satışa sunulurken, çekirdeksiz karpuz ise 35 liradan alıcı buluyor. Kavunun kilogram fiyatı ise 40 lira seviyesinde seyrediyor.

Narenciye grubunda yer alan portakal, sezon dışında olmasına rağmen tezgahlarda 40 ile 50 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Muz ise çeşidine ve kalitesine göre kilogramı 90 ila 130 lira arasında alıcı buluyor.

Meyve-4

Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden şeftali ve nektarin 130 ila 150 lira arasında satılırken, üzümün kilogramı 130 lira, elmanın kilogramı ise 120 lira olarak tezgâhlardaki yerini aldı.

Kiraz 100 ile 150 lira arasında değişen fiyatlardan satılırken, kayısı ve yeşil erik kilogramı 150 liraya kadar yükseldi. Erik ise 100 liradan tüketiciye sunuluyor. Armut da kilogramı 150 lira ile fiyatı en yüksek meyveler arasında yer alıyor.

Pazarcı esnafı, yaz aylarında meyve tüketiminin önemli ölçüde arttığını belirterek, özellikle karpuz, kavun ve üzüme yoğun talep olduğunu ifade etti. Esnaf, üretimin artmasıyla birlikte bazı ürünlerde fiyatların gerilediğini, ancak sezonu sona yaklaşan veya piyasaya sınırlı miktarda gelen meyvelerde yüksek fiyatların devam ettiğini söyledi.

Vatandaşlar ise özellikle uygun fiyatlı yaz meyvelerine yöneldiklerini belirterek, yüksek fiyatlı ürünleri daha az miktarda satın alabildiklerini dile getirdi.

Pazar esnafı, önümüzdeki haftalarda hasadın hız kazanmasıyla birlikte bazı meyvelerde fiyatların düşebileceğini, buna karşın hava koşulları ve üretim maliyetlerinin fiyatlar üzerindeki belirleyici etkisini sürdüreceğini ifade etti.

Muhabir: Seher Ağaç