Şanlıurfa’nın Balıklıgöl mevkiisinde yer alan tarihi kale eteğinde ve Haleplibahçe bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalar, Roma ve Edessa Krallığı dönemlerine ait çok sayıda kaya mezarı ve mozaik tabanlarını gün yüzüne çıkarmıştı.

KALE ETEĞİNDE 72, KIZILKOYUN’DA 61 KAYA MEZARI
Urfa’nın en önemli tarihi alanlarından olan Haleplibahçe, Kızılkoyun ve Balıklıgöl çevresinde yapılan kazılarda bugüne kadar kale eteğinde 72, Kızılkoyun bölgesinde ise 61 mağara mezar tespit edildi. Bu mezarların Roma, Süryani ve Edessa (Osrhoene) Krallığı dönemlerine ait olduğu belirtiliyor.

MOZAİKLERDE SÜRYANİCE YAZILAR VE İNCE İŞÇİLİK
Mezarların tabanlarında bulunan mozaiklerde, mezara gömülen kişilerin portreleri betimleniyor. İnce işçilikle süslenen bu mozaiklerde Süryanice yazılar da yer alıyor. Arkeologlar, bu yazıların gömülen kişilere ait olduğunu değerlendiriyor. Mozaikler ayrıca, dönemin insanlarının giyim-kuşam, saç ve sakal tarzları hakkında önemli ipuçları veriyor.

MOZAİK VE İSKELETLER HENÜZ ZİYARETE AÇILMADI
Bölgedeki kazılar halen devam ediyor. Kale eteğindeki bazı mağaraların kapıları kilitli tutuluyor ve ziyarete kapalı durumda. Görevliler, kazıların tamamlanmasının ardından bu mağaraların da ziyarete açılacağını belirtiyor. Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki yıllar itibarıyla daha fazla kaya mezarı ve mozaiğin turizme kazandırılması planlanıyor.



