Türkiye’nin fıstık ambarı olarak bilinen Şanlıurfa’da, 2025 sezonu öncesi fıstık fiyatları yükselişe geçti. Özellikle kabuklu kırmızı fıstık, 400 TL’ye kadar ulaşarak son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.

DON FELAKETİ FİYATLARI ETKİLEDİ

Geçtiğimiz yıl üreticiler açısından verimli bir sezon geçiren Şanlıurfa’da, bu yılın başında yaşanan don olayları, rekoltede beklenen düşüşe yol açtı. Bu durum, piyasalarda arz daralmasına neden olurken, özellikle iç fıstık fiyatlarını ciddi biçimde yukarı çekti.

YENİ MAHSUL ÖNCESİ HAREKETLİLİK

Şanlıurfa’da yeni mahsul Urfa fıstığına sayılı günler kala, fıstık hâl pazarında gözle görülür bir hareketlilik yaşanıyor. Yaklaşık 45 milyon fıstık ağacı bulunan kentte, hem üreticiler hem de tüccarlar piyasayı yakından takip ediyor. Fiyatlardaki artış, üreticilere moral olurken, tüccarlar da alım stratejilerini yeniden belirlemeye başladı.

TİCARET CANLANDI, YÜZLER GÜLÜYOR

İç fıstık fiyatlarının özellikle 1.580 TL’ye yaklaşması, çiftçiler için önemli bir gelir beklentisi oluşturuyor.

Fıstık satışı yapan esnaf, yeni mahsul döneminin de yüksek fiyat beklentisiyle başlayabileceğini belirtiyor. Fiyatların bu seviyede kalıp kalmayacağı ise hasat sonrası arz-talep dengesiyle netleşecek

23 Haziran 2025 Pazartesi Günü Fıstık Hâl Fiyatları

Fıstık Türü Fiyat Aralığı (TL)

Kabuklu Kırmızı 360 – 400

Boz Kavlak 440 – 590

Kırmızı Kavlak 430 – 475

Boz İç Fıstık 1300 – 1580

Meverdi İç 1000 – 1250

Kırmızı İç 830 – 880

Çeltik Fıstık 390 – 440

Kaynak: Haber Merkezi