DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Şanlıurfa’da çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hatimoğulları, kentte üreticilerin artan maliyetler ve tarımsal sulama başta olmak üzere birçok konuda sorun yaşadığını söyledi.
Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa’da vatandaşlarla bir araya geldiğini ifade eden Hatimoğulları, çiftçilerin mazot, gübre, ilaç, sulama ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini belirtti.
Hatimoğulları, “Mazot, gübre, ilaç, sulama ve elektrik gibi ihtiyaçların karşılanmasında sorunlar yaşanıyor. Maliyetler tavan yapmış durumda, üretim ise can çekişiyor.” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN KOPUYOR”
Tarımsal sulamada yaşanan sıkıntılara ilişkin konuşan Hatimoğulları, çiftçilerin kuyulardan su almasını engellemek amacıyla elektrik direklerinin söküldüğünü iddia etti.
Hatimoğulları, “Çiftçinin kuyudan su alımını engellemek için elektrik direkleri sökülüyor. Akıl alır gibi değil. Toprağını sulayamayan çiftçi, toprağından kopuyor.” dedi.
“ON BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ BOŞ KALDI”
- Harran Ovası’ndaki tarım arazilerinin önemli bir bölümünün ekilemediğini söyleyen Hatimoğulları, üreticilerin ekonomik açıdan zor bir süreçten geçtiğini ifade ederek açıklamalarına şöyle devam etti “On binlerce dönüm tarım arazisi boş kalmış, ekilmemiş. Türkiye’ye tarım konusunda en büyük desteği sağlayacak olan Harran Ovası'nın önemli bir bölümü ekilmemiş durumda. Çiftçi borçlu, icralık olmuş durumda.” sözlerini kullandı.
“MERA ALANI SANAYİ ALANI İLAN EDİLDİ”
Cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 2 bin 945 dönümlük mera alanının sanayi alanı ilan edildiğini dile getiren Hatimoğulları, köylülerin geçim kaynaklarının zarar gördüğünü söyledi.
Hatimoğulları, “Cumhurbaşkanlığı bir kararname çıkarıyor ve mera olarak kullanılan yaklaşık 2 bin 945 dönümlük araziyi sanayi alanı ilan ediyorlar. Köylüler, tarım ve mera arazilerinin ellerinden alındığını, geçim kaynaklarının yok edildiğini ifade ettiler.” şeklinde konuştu.
TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Hatimoğulları, Şanlıurfa'da çiftçilerin yaşadığı sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti.


