Eyyübiye Haberleri

Şanlıurfa’da 800 Yıllık Gelenek Yaşatılıyor! Esnaf Her Sabah Duayla Açıyor

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi hanlar ve Haşimiye Meydanı çevresindeki çarşıda, asırlardır süregelen “Ahi Duası” geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde bir araya gelen esnaf, iş yerlerini bereket ve birlik duasıyla açıyor.

Abone Ol

Kenttin tarihi hanlar bölgesindeki işyerleri 800 yılık geleneklere göre esnaflar sabahları dükkanını yapılan 'Ahi duası' ile açıyor. Eyyübiye ilçesi Haşimiye Meydanı civarında aşağı çarşı olarak adlandırılan bölgedeki esnaf, dualarla iş yerlerini açıyor.

TARİHİ ÇARŞIDA MANEVİ BAŞLANGIÇ

Dua başlamadan önce bir tellalın çarşı içinde gezip "Haydi duaya, dua başlıyor" diye çağırmasıyla yavaş yavaş çarşı ortasına toplanan esnaf, uzun saflar oluşturduktan sonra ellerini açıp dua etmeye başlıyor.

TARİHİ ÇARŞIDA MANEVİ BAŞLANGIÇ

Yaptıkları duada hayırlı ve bereketli işler temenni eden esnaf, "Ya Rabbi günümüzü hayırlı, kazançlarımızı bereketli eyle. Cümlemize hayırlı işler nasip eyle, çarşılarımızı ve esnafımızı şeytanın ve zalimlerin şerrinden muhafaza eyle. İşlerimize kolaylıklar nasip eyle. Borçlarımıza edalar hastalarımıza şifalar, çocuğu olmayanlara hayırlı evlatlar nasip eyle. Ya Rabbi anamızı, babamızı ve bütün geçmişlerimiz af eyle. Üzerimizde kul hakkı bırakma." diyerek dualarını Fatiha süresi ile bitiriyor.

İL BAŞKANI GÜNBEGİ DE ESNAFIN DUASINA KATILDI

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet İlhami Günbegi, Milletvekili Mehmet Ali Cevheri ve parti yönetimi ile birlikte Haşimiye Meydanı’ndaki esnafın Ahi Duası’na katıldı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Günbegi, Ahilik kültürünün önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Gönüllerimiz bir, dualarımız bir… Ahilik Esnaf Duası kapsamında esnaflarımızla bir araya geldik. Yüce Allah tüm esnaflarımıza helal ve bereketli kazançlar nasip etsin.”