Halkları Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şanlıurfa milletvekilleri Mithan Sancar, Ömer Öcalan, Dilan Kunt Ayan ve Ferit Şenyaşar, Suruç Belediyesi'nde kayyum dönemlerindeki usulsüzlük iddialarını incelemek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bir araştırma önergesi verdiler.
Araştırma önergesinde, Suruç Belediyesi ile ilgili kayyum dönemindeki bazı iddialara vurgu yapıldı. İddialar arasında, taşınmaz binaların Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, İlçe Müftülüğü'ne, İlçe Tarım Müdürlüğü'ne, Maliye Hazinesine, Adliye Binası Emniyet ve Kaymakamlık kompleksi olarak kullanılmak üzere devlet kurumlarına tahsis edilmesi, Suruç Belediyesi'ne ait taşınmazların farklı kurumların kullanımına verilmesi, beton bariyerlerin kaldırılmaması, yolların bakımının yapılmaması, oto galericiler sitesindeki işyerlerinin yıkılması gibi konular yer aldı.
HEDEP milletvekilleri verdikleri araştırma önergesinde, şu iddialara yer verdi: "Suruç Sarayaltı Aydın Mahallesi’nde bulunan taşınmaz bina Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,
*Suruç Aligör Mahallesi’nde bulunan eski belediye hizmet binası taşınmaz Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,
*Suruç-Sarayaltı Aydın Mahallesi’ndeki taşınmaz İlçe Müftülüğüne 25 yıllığına,
*Suruç-Yıldırım Mahallesinde bulunan taşınmaz İlçe Tarım Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,
*Suruç-Sarayaltı Dinlence Mahallesinde bulunan taşınmaz Maliye Hazinesine Kaymakamlık ve Emniyet Kompleksi olarak kullanılmak üzere bedelsiz olarak,
*Suruç Belediyesi’ne ait 30 dönümlük buğday pazarı olarak bilinen taşınmaz Adliye Binası Emniyet ve Kaymakamlık yapılmak üzere devlet kurumlarına,
*Suruç-Mürşitpınar Yolundaki 112 NO’lu ada, 116 NO’lu parseldeki 3 dönümlük arazi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne,
*Suruç Belediyesi’ne ait 1 adet binek araç ve beyaz saray İlçe Emniyet Müdürlüğüne, tahsis edilmiştir.
*HDP Belediyesi döneminde; ilçe trafiğini aksatması, yaya geçişini zorlaştırması, önü kapatılan işyerlerinin tekrar faaliyete geçirilebilmesi ve tekrar çevre düzenlemesi yapılacak olması nedeniyle Suruç Belediyesi’nin etrafındaki beton bariyerlerin kaldırılmasına belediye meclisinde oy birliği ile karar verilmiş,4 yıldan uzun zaman geçmesine rağmen beton bariyerler kaldırılmamıştır.
*Suruç merkez Ziyaret-Küçükköprü, Yukarioylum, Göleç, Kubat, Deniz; Ziyaret-Özlüce, Mollahamza, Cengelli, Usik, Mertismail, Gökhan, Yedikardesler, Yesiltepe, Asme, Ogan ve birçok köyün ortak kullandığı Ziyaret-Suruç yolunun tamamı yıpranmış, devasa çukurlar oluşmuş ve bu yollarda ulaşım neredeyse imkânsız hale gelmiştir.
*Suruç merkezde Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken Nizar yolu, Ziyaret yolu, Remen yolu, Mürşitpınar yolu, Aligör -Suruç arası (Prestij caddesi) gibi yollar altyapı için kazılmış sonrasında parke taşı döşeme ve asfalt çalışması yapılmamıştır.
*Suruç ilçe merkezinde bulunan oto galericiler sitesinde bulunan 40-45 civarında işyeri ruhsat olmadığı gerekçesiyle yıkılmış, esnafın mağduriyeti basına da yansımıştır.
*HDP Belediyesi döneminde encümenlerin ortak imzası ile yapılmasına rağmen belediye garajının girişindeki işyeri gerekçesiz yıkılmış. HDP Belediye Eş başkanlarına soruşturma açılmıştır."
Milletvekillileri, “Suruç Belediyesinde kayyım dönemlerinde borçlanma, bütçe kullanımı, gayrimenkul satım ve kiralama işlerindeki usulsüzlüklerin incelenerek bahse konu olan tüm yolsuzlukların ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince bir meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını arzederiz” ifadelerini kullandı.