Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) tarafından, Avrupa Komisyonu adına AB finansmanıyla hayata geçirilen Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), yaptığı basın açıklamasında son 30 yılın en sıcak günlerini yaşadığımızı ve bunun iklim değişikliğinden kaynaklandığını ifade etti.

Yapılan açıklamalar sonrasında vatandaşlar, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya çalışıyor.

2024 yılı için yılın başından bu yana ( Ocak- Temmuz) küresel sıcaklık anomalisi, 1991-2020 ortalamasının 0,70°C üzerinde olduğu görüldü. 2023'teki aynı dönemde ise bu fark 0,27°C daha fazla sıcaklık gösterdi. Şu anki dönemin, yılın kalan aylarında ortalama anomalinin 2023'ten daha sıcak olmaması için 2024'te en az 0,23°C düşmesi gerektiği belirtildi. Bu durum, tüm ERA5 veri setinde nadiren gerçekleştiği için 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma olasılığını artırmaktadır.

Sıcaklıkta zirveyi elden bırakmayan Şanlıurfa'da vatandaşlar ne yapacağını şaşırmış durumda. Gündelik iş hayatı ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen sıcaklardan bunalan vatandaşlar, sokakları boş bırakmış durumda.

Müdürlüğü resmi sitesinden en yüksek sıcaklıkların ölçüldüğü bölgeler paylaşıldı. Şanlıurfa’nın en sıcak bölgesinde sıcaklık 44,9°C olarak ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi sitesinin 14 Ağustos tarihli açıklamasında, günün en sıcak bölgesinin 44,9°C ile Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi olduğu belirtildi.

Viranşehir , 43,2°C ile Akçakale, 42,9°C ile Birecik ve Harran takip ediyor.

Muhabir: Seher Ağaç