Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı İnceler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Keloşk Harabeleri, barındırdığı tarihi kalıntılar ve arkeolojik buluntularla bölgenin önemli kültürel miras alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. İnceler Mahallesi’nin yaklaşık 950 metre kuzeybatısında, yüksek kayalık bir alanın zirvesinde yer alan harabe yerleşimi, geçmiş medeniyetlerin izlerini günümüze taşıyor.

Keloşk Harabeleri 1

ORTA ÇAĞ YERLEŞİMİNİN İZLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 90 metre, kuzey-güney doğrultusunda ise 90 metre genişliğindeki bir alana yayılan Keloşk Harabeleri’nde, farklı dönemlere ait çok sayıda mimari kalıntı tespit edildi. Alanda büyük boyutlu ve düzgün kesme blok taşlarla inşa edilmiş bir kilise kalıntısı, anıt mezar yapısı ve temel seviyesine kadar korunabilmiş duvar izleri bulunuyor.

Uzmanlar, söz konusu yapıların bölgenin özellikle Geç Antik Çağ ve Orta Çağ dönemlerinde önemli bir yerleşim merkezi olarak kullanıldığını ortaya koyduğunu belirtiyor.

Keloşk Harabeleri 2

KAYA MEZARLARI VE SARNIÇLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Harabe alanında yapılan incelemelerde, masif kireç taşı kayalıkların oyulmasıyla oluşturulmuş bir kaya mezarı ile üç adet sarnıç tespit edildi. Su depolama amacıyla kullanılan sarnıçlar, dönemin yaşam koşulları ve su yönetim sistemleri hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Ayrıca bölgede toprak altında kaldığı değerlendirilen başka kaya mezarları ve sarnıçlara ait izlerin de bulunduğu belirtiliyor.

Keloşk Harabeleri

ANTİK TAŞ OCAĞI YERLEŞİMİN İNŞASINI AYDINLATIYOR

Keloşk Harabeleri’nin dikkat çeken unsurlarından biri de yerleşimde kullanılan yapı taşlarının çıkarıldığı antik taş ocağı oldu. Ana kaya kütlesi üzerinde yatay ve dikey düzlemde kademeli olarak derinleştirilen kesim izleri, bölgede taş bloklarının sistemli bir şekilde çıkarıldığını ortaya koyuyor.

Taş ocağı, yerleşimdeki kilise, mezar ve diğer yapıların inşasında kullanılan malzemelerin yerel kaynaklardan temin edildiğini gösteren önemli veriler arasında yer alıyor.

ÇOK SAYIDA SERAMİK VE TEGULA PARÇASI BULUNDU

Yüzey araştırmaları sırasında çok sayıda Orta Çağ dönemine tarihlendirilen seramik parçaları ile Geç Antik Çağ’da yapıların çatı örtüsünde kullanılan tegula parçaları bulundu.

Muhabir: Musa Orak