Bolu'da internet üzerinden satın alınan bir cep telefonunun kimliksiz teslimi, talihsiz bir olayla sonuçlandı. Kimliksiz teslimat sonucu bir kişinin kimliği kaybolurken, olay sonrası mahkeme kargo şirketini 82 bin TL tazminat ödemeye mahkûm etti.

Hüseyin T. isimli bir vatandaş, ocak ayında internet üzerinden ikinci el cep telefonu satışı için ilan verdi. İlan üzerine Oktay Ş. isimli bir kişi ile 55 bin TL'ye anlaştı. Ve Hüseyin T. telefonu Oktay Ş.  Adlı vatandaşa teslim etmek üzere telefonu kargoladı.

  Fakat Oktay Ş.'nin arkadaşı olan kişi, telefonu kargodan teslim almadığını iddia etti. İzlenen güvenlik kamera kayıtlarından, yapılan teslimatın kimlik sormadan gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

TALEBİ REDDEDİLİNCE DAVA AÇTI

Hüseyin T. Oktay Ş. hakkında dolandırıldığını belirterek suç duyurusunda bulurken, kargo şirketinden de zararının tanzim edilmesini talep etti. Talebi reddedilince Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Heyetin başvuruyu reddetmesi üzerine Hüseyin T. Bolu 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

MAHKEME KARGO ŞİRLETİNİ "AĞIR KUSURLU" BULDU

Mahkeme, kargo şirketinin "ağır kusurlu" olduğuna karar verdi ve akıllı telefonun rayiç bedeli, yasal faiz ve mahkeme masrafları ile birlikte 82 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Kargo şirketi, mahkeme kararı doğrultusunda Hüseyin T'ye ödemeyi yaptı.
Bu olay, kargo şirketinin kimliksiz teslimat yapma risklerini ve tüketicilerin bu tür durumlarda haklarını korumaları gerektiği bir kez daha göstermiş oldu.
Avukat Ahmet Fırat Burkucu, kargo şirketlerinin Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre kimlik sorma zorunluluğu olduğunu, fakat uygulamada buna uyulmadığını belirtti.
Yetkililer, vatandaşları internet üzerinden alışveriş yaparken ve kargo teslimatı alırken dikkatli olmaları konusunda sık sık uyarıyor.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Haber Merkezi