Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe müdürü İsa İzgi İlçedeki ekimi yapılan arpa hastalıklar ve zararlılar ile ilgili incelemelerde bulundu.
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bulunan arpa alanlarında meydana gelen sararmalar ile ilgili Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe müdürü İsa İzgi alanlarda hastalıklar ve zararlılar ile ilgili incelemelerde bulundu. İzgi, çiftçilere gerekli bilgileri aktararak yapılacak nadas ve ilaç konusunda çiftçileri bilgilendirdi.
Sulu koşularda yetiştirilen arpalarda ise sulanan ekim alanlarında arpa genellikle pamuk, sebze, yerfıstığı ve soya gibi çapa bitkileriyle ekim nöbetine girmektedir.
HASTALIĞA MÜCADELEDE EKİM ÖNCESİ TOHUM İLAÇLAMASI YAPILMALIDIR
Arpa açık rastık hastalığı daha çok kıyı bölgelerinde görülür. Bu hastalıklar fungal kökenli bir hastalıktır hastalığa yakalanmış arpa bitkisinin başakları siyah bir toz kitlesi durumundadır. Bu hastalığın kimyasal mücadelesi yoktur hastalık ile mücadelede dayanıklı çeşitler seçilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalıdır. Yaprak çizgi hastalığı genellikle altı sıralı arpalarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalık fungal kökenlidir hastalıklı bitkilerin yapraklarında sarı veya beyaz renkte çizgiler görülür. Bu çizgiler sonradan kahverengine dönüşür yaprakta boyna yırtıklar oluşur hastalık sonucu başaklanma gecikir. Arpada bodurlaşma görülür ve olum öncesi bitki ölebilir. Hastalığa mücadelede ekim öncesi tohum ilaçlaması yapılmalıdır.
Arpa yaprak lekesi hastalığına yakalanmış bitkilerde, ilkbaharda genç yapraklara sulanmış lekeler meydana gelir bu lekeler yavaş yavaş kuruyarak kenarları dişli bir hal alır.Arpada erken ekimi takip eden ılık ve yağışlı havalar enfeksiyonu artırır.Bu hastalıkla mücadelede ekim öncesi tohum ilaçlaması yapılmalıdır.
Önemli arpa zararların arasında süne,kımıl,Zambus, ve bambul gelmektedir. Arpaya bu zararlar dışında tahılar hortum böceği de zarar vermektedir.Bu zararlı Ergin ve larva döneminde arpaya zarar verir . Tahılların kardeşlenme döneminde topraktan çıkan erginler yaprak sap ve başaklarda beslenir"diye konuştu