Cep telefonu, modem ve kumanda... Hemen herkesin evinde olan bu elektronik cihazların ürettiği radyasyon vücuda ciddi zararlar veriyor. En çok da beynimiz bu radyasyondan etkileniyor. Ancak yün, bu radyasyonu emerek bu zararı en aza indiriyor. Faydaları saymakla bitmeyen yüne olan ilgi ise eskiye oranla düşmüş görünüyor.
Şanlıurfa'da baba mesleği olan yün satıcılığını sürdüren Sabri Mermerkaya, "Satışlar iyi ama eskiye oranla yüzde 75 düştüğünü söyleyebiliriz" diyor.
"SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI"
Yünün sağlık açısından iyi geldiğine vurgu yapan Mermerkaya, şöyle konuştu: "Tabii ki şuanda kullanımı en sağlıklı olanı yündür. Her yıl burada yün satışlarımız yapılıyor. Bu yılda yün satışında herhangi bir durgunluk olmadı. Eskiden vatandaşlar Ceylanpınar Çiftliğinden kirli olan yünü alırlardı. Biz ise şuanda yıkanmış temiz olan yünlerinde satışını yapıyoruz. Vatandaşlar, eskiye oranla temiz yıkanmış olan yünleri daha çok tercih ediyorlar. Şuanda piyasada boncuk dediğimiz elyaf satılıyor. Boncuk elyafı bir yıl kullandıktan sonra sertleştiği için direk çöpe atıyorlar. Yünde ise herhangi bir şey söz konusu değildir. Yün sağlık açısından da faydalıdır herhangi bir zararı yoktur."
"ESKİYE ORANLA SATIŞLAR DÜŞTÜ"
Kalan yün kırıntılarını halı fabrikalarına gönderdiğini belirten Mermerkaya, "Fabrikada yün kırıntıların genelde halı yapılıyor. Şimdi de satışlar iyi ama eskiye oranla şuanda yüz 75 düştüğün söyleyebiliriz. Yeni nesil çok fazla yün kullanımını bilmiyor. Genelde büyükler ise yünü tercih ediyor" şeklinde konuştu.
"FİYATLAR KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR"
Satışını yaptığı yünlerin çok çeşidi olduğunu belirten Mermerkaya, "Bu çeşitler arasında fiyatlar 8 TL’den başlıyor 18 TL’ye kadarda satışı yapılan yün çeşitlerimiz var. Yün satışı altın satışına benziyor. Kaliteye göre her fiyatta satışı yapılan yünlerim var. Bazen müşteriler geliyor maddi durumu iyi diye yıkanmış temiz ve en iyi kaliteden yün çeşidini alıyor. Anlatmak istediğimiz her bütçeye göre yün satışı yapıyorlar" dedi.
"YÜNLER 80 DERECEDE YIKANIYOR"
Mermerkaya, "Genellikle yünleri Ceylanpınar Çiftliğinden getiriyoruz. Biz bunları kirli bir şekilde alıyoruz daha sonra dışarı gönderiyoruz. Yünler yıkanma yerlerinde 80 derece sıcak suda yıkıyoruz. 80 derecede yıkanan yünlerin daha sonra satışını burada gerçekleştiriyoruz. Romeniye yün çeşidi dikensiz olan bir çeşittir.. Hafif içerisinde dikenleri bulunan ise Ceylanpınar’ın yünüdür. Ceylanpınar yünü yerli olan bir yündür ve n kaliteli yün çeşididir. Buradaki yünlerin hepsi 80 derecede yıkamıştır" ifadelerine yer verdi.
"TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR"
Turistlerin de yüne ilgi duyduğunu aktaran Mermerkaya, şunları kaydetti: "Bölgede gezen turistler gelip bize soruyorlar. Bizde yünün faydalarını ve nasıl kullanmaları konusunda bilgi veriyoruz. Bazıları da yünün, bel fıtığı ve boyun fıtığı hastalığına iyi geldiğini söylüyorlar. Bazen buraya gelen uzmanlarda özellikle yün kullanımını tavsiye ediyorlar. Hatta bizden sipariş edenlerde oluyor. Bizden de sipariş ettikleri takdirde yorgan, döşek ve yastık yaparak kendilerine gönderme imkanına sahibiz"