Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren vergi yapılandırması hakkında flaş gelişme yaşandı. Vergi yapılandırma teklifi ilerleyen haftalarda yasalaşması ve geçerlilik kazanması bekleniyor. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, 500 milyar TL büyüklüğünde geniş çapta kapsamlı bir yapılandırmaya girişildiği ifade etmişti. Vergi yapılandırması teklifi mecliste görüşülecek geçerlilik kazandığında, 18 aya varan taksit imkânları ile birlikte vergi borçlarının ödemesi mümkün olacak.
Öte yandan vergi yapılandırmasına ilişkin yeni detaylar da belli oluyor. Vergi borcu yapılandırması verginin yanında pek çok borcu da içerecek. Ancak bu yapılandırma ve borçların ne zaman ödeneceği merak ediliyor.
Borçların ödenmesine ilişkin açıklama yapılarak 21 Şubat tarihi olarak belirlendi. Buna göre Şubat 2021 tarihinden itibaren borçların ödenmesine imkân tanınacak. Yasanın ilerleyen haftalarda çıkması ile birlikte yılsonuna kadar başvuru yapılması gerekecek. Vergi yapılandırma ödemesi süreci ile ilgili detayların açıklanmasından sonra ise yasanın meclisten geçmesi bekleniyor. Teklifin meclisten geçmesi yani yasalaşması halinde ise borçlular başvurularını yapabilecekler.
VERGİ YAPILANDIRMASI DETAYLARI NELER?
Geçen haftalarda gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cezaları, KYK borçları gibi geniş çapta borçları kapsayan vergi borcu yapılandırmasına dair olan teklif TBMM Plan ve Bütçe komisyonuna dahil edilmişti. Buna göre meclisteki görüşmelerin bitmesinin ardından teklif oylamaya sunulacak ve oy çokluğu ile kabul etmesi halinde vergi borçlarının yapılandırılarak ödenmesi mümkün olacak. Borçların ödenmesinde ise 18 taksit vade süresinin sunulması bekleniyor. Aynı zamanda borcunu peşin ödemek isteyenler için de peşin ödemelerde geçerli olacak indirim oranları sunulacak.
Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler için bir diğer önemli gelişme de hangi borçların yapılandırma kapsamında olacağı konusu. Bu teklif ile birlikte gecikme faizleri, gecikme zamları, trafik, nüfus, seçim gibi konularda kesilen cezalar ile birlikte KYK borçları, haksız alınan destekleme borçları, kaynak kullanım fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunması için alınan katkı payları fonları gibi pek çok noktada yapılandırma söz konusu olacak.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN?
Vergi borçları yapılandırması başvurusu henüz teklif meclisten geçmediği için kesin tarihi belli değil. Ancak ilerleyen haftalarda teklifin mecliste görüşülerek karara bağlanması bekleniyor. Bu sayede yıl sonuna kadar başvurular alınmaya başlayacak ve yıl başından itibaren de yapılandırma kapsamına girmiş olan borçların ödenmesi başlayacak. Bu kapsamda ilk taksit ödemesi Ocak 2021 yılında yapılacak. Sosyal Güvenlik primleri, idari cezalar, gecikme zamları ve faiz zamları da bu kapsamda yapılandırma kapsamında tutulacak. Ayrıca teklife son eklenen konular ile birlikte emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, su, atık su, yol katılım payları gibi geniş bir yelpazede bulunan borçlar da teklife dahil edildi. Böylece yapılandırmanın yasalaşması halinde borcu bulunanlar geniş bir yelpazede yapılandırma talebinde bulunabilecekler.
Yasanın ne zaman çıkacağına dair ise öğrenilen son bilgiler, yasa teklifinin ilk 10 maddesinin kabul edildiği ve geriye az sayıda madde kaldığı, bu yüzden birkaç hafta içinde kanunun çıkacağı ve böylece yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin hemen yapılandırma başvurusu yapabilecekleri ön görülüyor. İlk ödemeler Ocak ve Şubat 2021 aylarında ödemeye başlanacak ve yapılandırma borçlarını ödemeyenlerin yapılandırmaları geçersiz sayılacak.