Şanlıurfa'da 2006 yılında faaliyete geçen kadın destek merkezlerinin sayısı her geçen yıl arttı. 20 farklı branşta kurslar düzenlenen merkezlerde kadınlar hem öğreniyor hem de üretiyor. Geçtiğimiz yıl ekim ayına kadar bir satış merkezi ve 11 kadın destek merkezi bulunurken, 2020 yılında 4 kadın destek merkezi daha açıldı. 2020 yılı bitmeden 10 ilçede daha destek merkezi açılması için çalışmalara başlandı. Yıl sonunda toplam 26 toplum merkezinin faaliyette olacağı belirtiliyor.
6 YILDA 16 BİNDEN FAZLA KADIN KATILDI
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Çocuk Şube Müdürlüğüne bağlı destek merkezlerinde istihdama yönelik mesleki eğitim atölyelerinin yanında sanatsal eğitimler, sportif faaliyetler, kültürel geziler, kreş olanakları sağlanıyor. Destek merkezleri ile özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınların insani gelişmişlik endeksinin yükseltilmesi hedefleniyor. 2014-2019 yılları arasında 16 bin 69 kadın düzenlenen kurslara katılırken, destek merkezlerinde açılan kreşlerden yıllık ortalama yaklaşık 2 bin çocuk faydalandı.
20 BRANŞTA KURS VERİLDİ
20 farklı branşta kurs ve eğitimin verildiği destek merkezlerinde okuma yazma, el sanatları, telkari, kuaförlük, halıcılık, kreş gibi çeşitli eğitimler verildi. Bunun yanında kadınlara yönelik çeşitli kurumlar tarafından obezite, kadın ve çocuk hakları, kadın hastalıkları ile ruh sağlığı gibi farklı konularda seminerler düzenlendi. Belirli bölgelerdeki merkezlerde bulunan ipek halı dokuma atölyelerinde her ay 48 kişiye aylık 3 bin TL maaş veriliyor.
GÜNLÜK 60 BİN MASKE ÜRETİLİYOR
Destek merkezlerinde pandemi ile birlikte günlük hayatımızın bir parçası haline gelen maske üretimi de yapılıyor. Mart ayında 80 kursiyer ile başlayan günlük 10 bin adet maske üretimi, sonraki aylarda günlük 60 bin üretime yükseldi. İl Sağlık Müdürlüğü onayı ile yapılan üretimler sonucu bugüne kadar 2 milyondan fazla maske dağıtımı gerçekleşti.