Siverek'te iddiaya göre 'ceza' olarak koronavirüsten hayatını kaybedenleri yıkamakla görevlendirilen imam Osman Çilenti'nin ölümüne tepkiler giderek büyüyor. CHP'nin TBMM'ye taşıdığı olayla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Çilenti'ye yıkama görevi sırasında koruma kıyafeti verilmediği iddiaları yalanlanırken, kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada ceza sonucu bir görevlendirme olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirtildi.
Çilenti'nin ölümü kamuoyunda tepkilere neden oldu. Siyasi partiler konuyu gündeme getirirken konunun etraflıca araştırılması talep edildi. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a olayla ilgili soru önergesi sundu. Öcalan, yazılı soru önergesinde şunları sordu:
"-Osman Çilenti'nin müftülükte yapılan tayinlerde hakkaniyet ölçüsü gözetilmediği için itiraz etmesi üzerine hedef haline getirildiği, kendisine herhangi bir eğitim ve koruyucu kıyafet verilmeden koronavirüs sebebiyle ölenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirildiği iddiası doğru mudur?
-Osman çilenti'nin test sonucunun pozitif çıkmasına rağmen koronavirüsten kaynaklı ölen bir kişinin cenazesini yıkaması için göreve çağrıldığı iddiası doğru mudur?
-Osman Çilenti'nin ölümü ile ilgili bir ihmal olup olmadığına yönelik bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa hangi aşamadadır?
-İlçe müftüsünün boş kadrolara haksız biçimde kayın babasını ve kayınlarını atadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise söz konusu atamaların usulsüzlüğüne dair bir işlem yapılacak mıdır?"