Kaynak: AA - Anadolu Ajansı
Türkiye yüksek teknoloji üretim üssü olma yolunda
Türkiye, HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı ile devler ligine girmeye hazırlanıyor. 30 milyar dolarlık bu program, Türkiye'yi yenilikçi teknolojilerde küresel yatırımın merkezi yapmayı hedefliyor.
HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı
Türkiye, "HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı" ile yüksek teknoloji üretiminde önemli bir adım atıyor. Bu program kapsamında, Türkiye'nin yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücreleri ve rüzgâr türbinleri alanlarında küresel bir üretim merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.
Yenilikçi Teknoloji Alanlarında Büyük Yatırımlar
Programın hedefleri arasında 20 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımının 2030 yılına kadar Türkiye'de gerçekleştirilmesi bulunuyor. Dünyanın en büyük 1000 AR-GE şirketinin Türkiye'de AR-GE merkezleri kurması da etkin şekilde desteklenecek. HIT-30 kapsamında toplam 30 milyar dolarlık kaynak, yüksek teknoloji alanlarına yönlendirilecek.
Elektrikli Araç Üretimi
Elektrikli araç yatırımları için 5 milyar dolarlık teşvik paketi açıklandı. Bu paketle Türkiye'de yıllık 1 milyon elektrikli araç üretimi hedefleniyor. En az 150 bin araç kapasiteli yatırımlar, yüzde 51 yerli üretim planı ve AR-GE merkezi kurma gibi şartlarla teşvik edilecek.
Çip Üretimi
Küresel teknoloji yarışının en önemli alanlarından biri olan çip teknolojisinde, endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesinin inşası hedefleniyor. Bu amaçla 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi devreye alınacak. Yatırımlar, yüzde 30 sermaye katkısı, yüzde 10 hibe ve yüzde 80 vergi teşviki ile desteklenecek.
Yeşil Enerji
Güneş ve rüzgâr enerjisi alanlarında yatırımlar da teşvik edilecek. Güneş enerjisinde asgari 5 gigavatlık üretim kapasitesine yönelik hücre yatırımları için megavat başına 8 bin dolara kadar hibe verilecek. Rüzgâr enerjisinde ise deniz üstü türbinler ve kritik bileşenlerin imalatı desteklenecek.
AR-GE Teşvikleri
Büyük teknoloji firmalarının Türkiye'de AR-GE merkezleri kurmaları için cazip ve esnek bir model devreye alınacak. Dünyanın en büyük ilk 1000 firmasının Türkiye'de kuracağı AR-GE merkezlerinin personel giderlerinin yarısı 5 yıl süreyle karşılanacak ve bu yatırımlara 1 milyar dolarlık destek verilecek.
Destek Paketleri
Program kapsamında sunulan destekler arasında istihdam desteği, vergi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi ve finansman desteği gibi teşvikler bulunuyor. Bu kapsamda Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatının hızla artması ve toplam ihracat içinde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün ve hizmetlerin payının yüzde 50'ye çıkarılması hedefleniyor.
Yorumlar