Kaynak: AA - Anadolu Ajansı
Türkiye'nin yüzer üretim tesisi ne zaman üretime başlayacak? Bakan açıkladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yeni yüzer üretim, depolama ve tahliye platformunun (FPSO) Singapur'dan yola çıkarak Karadeniz'de 2026'da üretime başlamasını planladıklarını açıkladı.
Yeni Enerji Filosu Üyesi Yolda
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji gündemine ilişkin A Haber'de yaptığı değerlendirmelerde, Türkiye'nin enerji filosuna katılacak yeni geminin detaylarını paylaştı. Bayraktar, "Yeni yüzer üretim platformumuz önümüzdeki hafta başında Türkiye'ye doğru yola çıkıyor. Bu platform, Karadeniz gaz sahasındaki üretimimizi artırma planlarımızın bir parçası," dedi.
Üretim Hedefleri ve Kapasite Artışı
Bakan Bayraktar, geminin Singapur'dan yola çıkacağını ve yaklaşık iki ay sürecek bir seyir süresi olduğunu belirtti. Platformun Marmara'da birkaç aylık bir bakım işleminden geçeceğini ve ardından Filyos Limanı'na gideceğini ifade etti. Bayraktar, "Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5,5 milyon metreküp olan üretimi, 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe, bu yeni platformla ise 20 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz," şeklinde konuştu.
Uzun Vadeli Üretim Planları
Bakan Bayraktar, yüzer üretim tesisinin 2026 yılında aktif olarak günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üreteceğini ve yaklaşık 5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacağını belirtti. "Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlamayı hedefliyoruz. Gemi, Sakarya Gaz Sahası'na gidecek ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretecek," dedi.
Fiziksel Özellikler ve Operasyonel Kapasite
Bayraktar, platformun boyunun yaklaşık 300, genişliğinin 56 ve yüksekliğinin 58 metre olduğunu belirterek, geminin deniz tabanından gazı alıp işleyerek karadaki tesise göndereceğini söyledi.
Uluslararası Enerji Yatırımları
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin Somali açıklarında petrol ve doğal gaz arama amacıyla Somali hükümetiyle imzaladığı anlaşmaya da değindi. "Somali açıklarında yaklaşık 15 bin kilometrekarelik üç deniz sahasında imtiyaz ve ruhsat aldık," dedi. Bayraktar, Eylül ayının sonunda veya Ekim ayı başında Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin Somali'ye gönderileceğini belirtti.
Nijer'de Altın Üretimi
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin Afrika kıtasında, özellikle Nijer'de enerji ve maden alanında yaptığı çalışmaların altını çizdi. Türkiye'nin Nijer'de üç altın madeni sahası olduğunu belirten Bayraktar, "2025 yılında ilk altın üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz," dedi.
Türkmenistan Gazı
Bayraktar, Türkiye'nin doğal gaz merkezi olma yolunda Türkmenistan gazının Türkiye'ye getirilmesi konusuna da değindi. İlk etapta yıllık 1,5-2 milyar metreküp gazın 2025 başında Türkiye'ye getirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın konuya dair o duyurusu şöyle:
Dünyada sayılı örneklerden biri olan derin deniz sondaj ve sismik arama gemi filomuza şimdi de yüzer üretim tesisimizi dahil ettik.
Karadeniz’de görev alacak dev tesis Sakarya Gaz Sahası’nın Faz-2 çalışmalarında doğal gazı denizde işleyerek boru hattı üzerinden karaya… pic.twitter.com/JlJSbPpS2A
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) July 26, 2024
Yorumlar