Kaynak: AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yazmacı, TBMM Genel Kurulunda Konuştu
TBMM Genel Kurulu'nda, DEM Parti’nin gündeme ilişkin grup önerileri görüşüldü. Bu görüşmelerde AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Cevahir Asuman Yazmacı, AK Parti grubu adına söz alarak kadın haklarına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Milletvekili Yazmacı, yaptığı konuşmada kadınların toplumun temel taşı olduğunu ve Türkiye’nin en önemli gücü olarak kabul edildiğini vurguladı. Kültür ve inanç gereği, kadınların Türkiye’de her zaman farklı bir değere sahip olduğuna dikkat çeken Yazmacı, "Güçlü Kadın, Güçlü Toplum" ilkesiyle 22 yıldır kadınlara yönelik politikalar yürüttüklerini belirtti.
AK Parti Döneminde Kadınların Gücü Artıyor
Yazmacı, AK Parti iktidarı döneminde kadınların akademide, siyasette, kamu ve özel sektördeki gücünün, AK Parti öncesi tabloyla kıyaslanamayacak kadar arttığını söyledi. Bu artışın devam edeceğini belirten Yazmacı, Türkiye’nin küresel bir lider ülke olma yolunda ilerlerken, bunun en önemli taşıyıcısının kadınlar olduğunu ifade etti. "Türkiye Yüzyılı, kadınlarımızın yüzyılı olacak" diyen Yazmacı, kadın zekası ve sezgisinin dünya genelinde ekonomik sıkıntıların çözümünden, savaşların durdurulmasına, iklim krizinden sosyal meselelere kadar her alanda ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Kadınları Önceleyen Politikalar
AK Parti'nin 22 yılda çok çeşitli alanlarda kadınları önceleyen politikalar gerçekleştirdiğini belirten Yazmacı, anayasa, kanun ve yönetmelik düzenlemeleriyle bu kararlılığın gösterildiğini dile getirdi. Kadınların perde arkasındaki güç olmaktan çıkarak sahne önündeki güç haline gelmesi için önemli düzenlemeler yapıldığını ifade eden Yazmacı, 21. yüzyılın, kadınların ekonominin ve kalkınmanın yön veren aktörleri olmaya başladığı bir dönüşüm sürecine sahne olduğunu söyledi. Kadınların artık yalnızca çalışan değil, girişimci olarak da iş hayatına atıldığını belirtti.
Kadınların İşgücü Piyasasındaki Durumu
Yazmacı, Türkiye’de kadınların işgücü piyasasındaki durumunu değerlendirerek, TÜİK verilerine göre 2002 yılında istihdam edilen kadın sayısının 6 milyon 122 bin iken, 2023 yılı Kasım ayı itibarıyla bu rakamın 10 milyon 551 bine ulaştığını kaydetti. Bu dönemde kadınların işgücüne katılım oranının %27,9’dan %35,9’a, kadın istihdam oranının %25,3’den %31,8’e yükseldiğini, kayıt dışı çalışan kadın oranının ise %72,5’den %33,6’ya gerilediğini ifade etti.
KOSGEB Desteği ve Kadınların Siyasetteki Temsili
Yazmacı, KOSGEB’in pozitif ayrımcılık uygulamalarıyla kadınlara geçen yıl 268 milyon 528 bin lira destek sağlandığını belirtti. Kadınların siyasetin nesnesi değil, öznesi olduğunu söyleyen Yazmacı, 2000’li yılların öncesinde ortalama %2’nin altında olan siyasette kadın temsil oranının, 2002 seçimlerinden sonraki 22 yıl içinde Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştığını kaydetti.
Kız Çocuklarının Eğitimi ve Kadınların Gücü
İktidara geldikleri ilk andan itibaren kız çocuklarının eğitimlerinden geri kalmaması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Yazmacı, bu çalışmalar sonucunda yüz binlerce kız çocuğunun okullu olduğunu ifade etti. Kadınların güçlü oldukça, Türkiye’nin güçlü olacağını söyleyen Yazmacı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlara verdiği önem ve desteğin büyüklüğünü vurgulayarak, bu desteğin kapatılamayacak, gizlenemeyecek ve çamur atılamayacak kadar büyük olduğunu belirtti.
Yorumlar