Kaynak: TRT Haber
Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatıldı
YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını ve bazı temel bilim programlarının kontenjanlarının düşürüldüğünü açıkladı. Üniversitelerdeki kontenjan artışının yanı sıra, nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için çalışmalara devam edileceği belirtildi.
YÖK'ten Önemli Değişiklikler: İkinci Öğretim Programları Sona Erdi
Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatıldı. YÖK Başkanı Erol Özvar, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi için adil erişim sağlama çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı.
Kontenjanlarda Düzenlemeler
Erol Özvar, Mimarlık, Eczacılık, Psikoloji, Beslenme-Diyetetik ve bazı temel bilim programlarının kontenjanlarında düzenlemeler yapıldığını belirtti. Ülkedeki yükseköğretime erişim talebinin güçlü bir şekilde devam ettiğini ifade eden Özvar, "Nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu
Özvar, 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu hatırlattı. Bu logonun, yükseköğretim mezunlarına uluslararası avantajlar sağladığını ve mezunların diplomalarının yurt dışında daha hızlı tanınmasını mümkün kıldığını belirtti.
İstihdam Odaklı Programlar
YÖK olarak istihdam odaklı yeni programlara öncelik verdiklerini ifade eden Özvar, "İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz" dedi. Gelecek akademik yıldan itibaren bazı açık öğretim programlarına sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini belirtti.
Kaliteyi Artırma Çalışmaları
Özvar, eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla bazı programlardaki kontenjanların düşürüldüğünü vurguladı. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması da bu kapsamda atılan önemli adımlardan biri olarak belirtildi.
Uluslararası Öğrenciler için Yeni Mevzuat
2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı doğrultusunda, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlık çalışmalarına başladıklarını duyuran Özvar, uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yaptıklarını açıkladı.
Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi
Özvar, Türkçe öğretimi merkezlerindeki eğitim kalitesinin arttırılması amacıyla akreditasyon şartı getirileceğini duyurdu. Ayrıca, yabancı dil öğretiminde uluslararası standartların getirileceğini ve program sayıları ile kontenjanlar arasında denge sağlanacağını belirtti.
Bölgesel Toplantılar Planlanıyor
2024-2025 eğitim-öğretim yılında her hafta başka bir bölgede olmak üzere '2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversitelerle Bölgesel Toplantılar' düzenleneceğini açıklayan Özvar, bu toplantılarda üniversitelerin bilgi yönetim sistemi, ulusal ve uluslararası görünürlük, girişimci ve yenilikçi üniversite başlıklarında çalışmalarını paylaşacaklarını ifade etti.
YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açılış konuşmasının ardından, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu sunumlarını gerçekleştirdi.
Yorumlar