Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelinde tüm öğretim kademelerini kapsayan yeni bir müfredat taslağını kamuoyuna sundu. Bu yeni müfredat, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adı altında ve bütüncül bir eğitim yaklaşımını temel alarak hazırlandı. Taslak, öğrencilere derinlemesine öğrenme imkanı sağlayacak beceri odaklı ve sadeleştirilmiş içerikler içeriyor.
Mevcut müfredatın yoğunluğunun 2 katına yakın olduğu tespit edilen çalışmalarda, yeni müfredatta yüzde 35'lik bir seyreltme yapıldı. Öğrencilerin bütünsel olarak değerlendirilmesini öngören "bütüncül eğitim yaklaşımı" modeli benimsendi. Bu yaklaşım, öğrencilerin fıtri özelliklerini koruma ve geliştirme, şahsiyet bütünlüğü oluşturma ve karakter gelişimini sağlama gibi konuları merkeze alıyor.
Türkçe'nin öğretimi ve dil becerilerinin geliştirilmesi temel bir politika olarak belirlendi. Yeni müfredatta, Türkçe'nin etkili kullanılmasına özel bir önem veriliyor ve bu becerilerin kazandırılması tüm derslerin ortak hedefi olarak belirlendi.
Alan becerilerine de önem verilen yeni müfredatta, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler gibi farklı alanlarda öğrencilerin kazanması gereken beceriler özel olarak vurgulandı.
Müfredatta yer alan bir diğer önemli değişiklik, sonuç yerine süreç odaklı bir ölçme değerlendirme yaklaşımının benimsenmesi oldu. Bu yaklaşımla, öğrencilerin öğrenme süreçlerinin daha iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Sistem okuryazarlığı da yeni müfredatta önemli bir yer tutuyor. Öğrencilerin kendi öğrenme yöntemlerini belirleyebilmeleri ve kendi kendilerine öğrenebilmeleri hedefleniyor. Bunun için 9 farklı alt okuryazarlık türü belirlendi.
Kariyer planlaması da yeni müfredatta öne çıkan konulardan biri. Özellikle 10. sınıfta kariyer rehberliğine ayrılan zamanın, öğrencilere meslek seçimi ve kariyer planlaması konularında rehberlik etmek amacıyla kullanılması planlanıyor.
Yeni müfredatla birlikte öğrenci profili tanımı da yapıldı. Bu profilde öğrencilerin sadece akademik başarılarına değil, aynı zamanda değerlerin eğitimi sürecinde de kazanılmasına önem veriliyor. Müfredatın hedeflediği öğrenci, "yetkin ve erdemli insan" olarak tanımlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu müfredat taslağını bir hafta boyunca kamuoyunun görüşüne açtıktan sonra, gelen eleştiriler, görüşler ve öneriler doğrultusunda revize edecek ve son haline getirecek. Müfredat taslağına erişmek için "https://gorusoneri.meb.gov.tr/" adresi kullanılabilir.