Bilemiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün 23’ncü yılında Kadın ve Demokrasi Derneği ( KADEM) Şanlıurfa İl Temsilcisi basın açıklaması düzenledi.

İl binasında gerçekleşen açıklamayı KADEM Şanlıurfa İl Temsilcisi Dilşah Beyaz Öztürkmen, yaptı.

“TOPLUMDA BİR FARKINDALIK YARATMAK HEDEFLENİYOR”

Dilşah Beyaz Öztürkmen, “Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), tüm dünyada varlığını sürdüren kadına yönelik şiddete karşı duyarlılığı artırmak amacıyla düzenlediği kampanyalara bir yenisini ekledi.  Dernek, kampanyayı önceki yıllarda olduğu gibi zorunlu yayın kapsamındaki bir kamu spotu ile başlattı. ‘'Israrlı takip bir şiddet türüdür ve suçtur’’ mesajının verildiği kamu spotunda, ısrarlı takibin bu yıl, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak kabul edildiği hatırlatılıyor ve bu konuda toplumda bir farkındalık yaratmak hedefleniyor.

“KAMU SPOTUNUN İLK GÖSTERİMİ YAPILDI”

Faillere, ısrarlı takip sırasında suç işledikleri; Mağdurlara ise “Yasaya Tutun” sloganı ile ısrarlı takibe uğradıkları zaman yasaların yanlarında olduğu hatırlatılıyor.  Kamu Spotunun yanı sıra saha ve sosyal medya çalışmalarını da içeren kampanyanın basın lansmanı, KADEM’in İstanbul Edirnekapı’daki Kadın Destek Merkezi’nde düzenlendi. KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı kampanya tanıtımında, Aile Bakanlığı iş birliği ile hazırlanan ve zorunlu yayın kapsamına alınan kamu spotunun ilk gösterimi yapıldı. “Yasaya Tutun” mesajı ise ısrarlı takibin suç kapsamına girdiği 5237 sayılı TCK’nın camı kırmasıyla veriliyor. Kampanya tanıtım toplantısında konuşan KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, kadına yönelik şiddetin bütün dünyanın ortak  sorunu olduğunu hatırlattı, KADEM’in en önemli çalışma alanlarından birinin Hak Savunuculuğu olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE ISRARLI TAKİP SUÇU

Kadına yönelik şiddetin bir türü olan “ısrarlı takip” Türkiye’de 27.05.2022 tarihinden itibaren yeni bir suç tipi olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na eklendi. Yasaya göre ısrarlı takibin suç teşkil etmesi için; Israrlı bir biçimde bir kimseyi fiziken takip etmek, Bilişim sistemlerini, haberleşme yahut iletişim araçlarını veya üçüncü kimseleri kullanarak ısrarlı bir şekilde temas kurmaya çalışmak, fiillerinden herhangi birinin gerçekleşmesi gerekiyor. Israrlı takibin, mağduru ciddi şekilde huzursuz etmesi, konunun yargıya taşınabilmesi için yeterli bir sebep.

“CEZA, 1 YILDAN 3 YILA KADAR ARTIRILABİLİYOR”

Israrlı takip suçunu işleyen kişiye, suçun niteliğine bağlı olarak 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veriliyor.  Bu suçun; çocuğa, ayrılık kararı/boşanılan eşe karşı işlenmesi veya mağdurun okulunu, işyerini, konutunu terk etmesine neden olması yahut hakkında uzaklaştırma kararı verilen fail tarafından işlenmesi halinde ceza, 1 yıldan 3 yıla kadar artırılabiliyor.

KADEM’İN ÖNCEKİ 25 KASIM KAMPANYALARI

KADEM, her yıl “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nde tüm dünyada varlığını sürdüren şiddete karşı duyarlılığı artırmak amacıyla kampanyalar düzenliyor. ‘’Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet; dil, din, ırk, sınıf, cinsiyet ayırt etmeksizin tüm toplumların ortak sorunu’ diyen KADEM, kadınların onurları ile yaşayabileceği adil bir dünya inşa etme hedefine; hak savunuculuğu ve literatüre katkılarının yanı sıra toplumsal bilinç oluşumuna yardımcı kampanyalarla ilerliyor.”

KADEM, önceki yıllarda “Sen Varsan Şiddete Yer Yok”, “Şiddete Göz Yumma”, “Şiddete Hakkın Yok”,  “Sevgi ile Şiddet Yan Yana Gelmez” gibi kampanyalar düzenleyerek bu uluslararası soruna dikkat çekmişti.

Muhabir: Haber Merkezi