Katarakt için en önemli risk faktörü ileri yaş. Ortaya çıkma ihtimali yaşla beraber artmasına rağmen katarakt her yaşta görülebiliyor. Özelikle 60 yaş üzeri ile yeni doğmuş bebeklerde sık görülen katarakt hastalığı, hafif bulanık görme, ışık hassasiyeti ve bulanıklığın artmalarına neden oluyor.
Harran Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doktoru Öğretim Üyesi Müslüm Toptan da belirtileri taşıyan vatandaşların zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini ifade ediyor.
Öğretim Üyesi Müslüm Toptan, “Katarakt hastalığı doğal merceğin matlaşması sonrası buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş hissi verir. Katarakt hastalığının tek tedavisi cerrahidir. Katarakt tedavisi çok geç kalınmadan yapılmalıdır” dedi.
“KATARAKT HASTALIĞININ TEK TEDAVİSİ CERRAHİDİR”
Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doktoru Öğretim Üyesi Müslüm Toptan yaptığı açıklamada: “Katarakt, göz bebeğimizin arkasında bulunan doğal merceğimizin saydamlığını kaybetmesi durumudur. Katarakt hastalığı doğal merceğin matlaşması sonrası buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş hissi verir. Katarakt hastalığının tek tedavisi cerrahidir. Katarakt tedavisi çok geç kalınmadan yapılmalıdır.
“KATARAKT HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR”
Katarakt genellikle altmışlı yaşlardan itibaren oluşmaya başlasa da çok daha erken yaşlarda hatta bebeklik çağında bile gözlenebilmektedir. Şeker hastalarında gözde darbeye maruz kalanlarda veya uzun süre kortizon kullanan hastalarda erkenden de katarakt görülebilir.
KATARAKT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Görme seviyesinde azalma, gece görüşünde bozulma, güneşli havada bulanık görme, ışığa hassasiyet, gözlük numaralarının sık değişmesi, renklerde bulanıklaşma gibi şikayetleri sıralayabiliriz
KATARAKTIN TEDAVİSİ NEDİR?
Kataraktın tedavisi ameliyattır. Bulanıklaşan mercek ameliyatla boşaltılır. Ameliyat sırasında, göz içine gözün ihtiyaç duyduğu kuvvette yeni bir mercek yerleştirilir.
“EN YAYGIN UYGULANAN KATARAKT AMELİYATI FAKO”
Günümüzde en yaygın uygulanan katarakt ameliyatı yöntemi fakoemülsifikasyondur, kısaca fako denir. Bu ameliyatlar cerrahın tercihine göre damla, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Genellikle dikiş konmaz.
“KATARAKT AMELİYATI HASTANIN GÖRME KALİTESİNİ BELİRLER”
Katarakt tedavisinde, en az kullanılan teknolojiler kadar önemli bir başka etken ise göz içerisine yerleştirilecek olan yapay merceklerdir. Katarakt ameliyatı için kullanılan teknoloji ve göz içine konulan merceğin kalitesi ameliyatın başarısını ve en önemlisi hastanın görme kalitesini belirler.
“TEK ODAKLI LENS TAKILIRSA HASTA UZAĞI DAHA İYİ GÖRÜR”
Tek odaklı lens takılırsa hasta uzağı daha iyi görür, okurken yakın gözlüğü takar. Trifokal lensler, tasarımına bağlı olarak yakın-uzak ve orta mesafe diyebileceğimiz odaklama özelliğine sahip merceklerdir. Hastanın astigmatı yüksek ise kullandığımız toric lenslerde uzağı gözlüksüz daha net görmeyi sağlar. Bu ameliyatlarda takılan mercekler ömür boyu göz içinde kalır. Yani hastaların takıp çıkarttıkları kontakt lens gibi bir mercek değildir. Hekim tarafından gözün içine yerleştirilir. Lensin alerji yapması veya doku tarafından kabul edilmemesi mümkün değildir.
NORMAL HAYATA DÖNÜŞ NE ZAMAN OLUR?
Ameliyattan 2-3 gün sonra hemen hemen tüm hastalar günlük ev ve iş düzenlerine dönebilir. Ameliyat sonrasında bir süre damlalar kullanılarak göze koruma sağlanır. Yaklaşık 3-4 hafta kadar bu damlaların kullanılması ve gözün korunması gerekir.
KATARAKT AMELİYATI İÇİN NARKOZ ALMAM GEREKİYOR MU?
Katarakt ameliyatı için narkoz (genel anestezi), çocuk ve bebek hastalar dışında uygulanmamaktadır. Katarakt ameliyatında, erişkin hastalar için lokal anestezinin değişik türleri kullanılır. Gözün çevresine enjeksiyon yapılarak göz uyuşturulup hissiz hale getirilir ve aynı zamanda göz hareketleri ortadan kaldırılmış olur” ifadelerini kullandı.