Diyarbakır’ın Bağlar ilçe Belediyesi, kamuoyunda geniş yankı uyandıran maaş kesintileriyle ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, yeni yönetimin göreve geldiğinde belediye kasasının tamamen boş olduğu, belediyenin ise devasa bir borç yüküyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.
Belediyenin Nisan 2025 itibarıyla gelir-gider dengesine göre net bütçe açığının 75 milyon TL’yi aştığı, yıllık toplam borcun ise 553 milyon TL seviyesine ulaştığı belirtildi.
Mevcut gelirlerin çalışan maaşlarını bile karşılamadığına dikkat çekilen açıklamada, memur, işçi ve şirket personeli dahil tüm çalışanların maaşlarında yüzde 25 oranında geçici kesinti yapılacağı duyuruldu.
YÖNETİCİLER MAAŞ ALMAYACAK
Zorunlu kesintilerin yanı sıra Bağlar Belediyesi Eş Başkanları, başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri de maaş ve huzur haklarından feragat edeceklerini açıkladı. Eş başkanlar, “Bu yükü sadece emekçilerimize yükleyemeyiz. Dayanışma ile bu süreci atlatacağız” mesajını verdi.
ŞANLIURFA’DAKİ BELEDİYELER AYNI SİSTEMİ UYGULAR MI?
Bağlar Belediyesi’nin aldığı bu kararların ardından gözler mali sıkıntılarla boğuşan Şanlıurfa’daki belediyelere çevrildi. Şanlıurfa’da da birçok belediyenin borç içinde olduğu, çalışan maaşlarını ödemekte zorlandığı biliniyor. Ancak henüz yöneticilerden herhangi bir maaş feragati açıklaması yapılmadı.
Vatandaşlar, Bağlar Belediyesi örneğinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da aynı feragatın uygulanmasını bekliyor.