Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Leman Dergisi’nde yayımlanan ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) ile Hz. Musa’yı tasvir eden karikatüre yönelik sosyal medya hesabı üzerinden zehir zemberek bir açıklama yaptı. Söz konusu yayının sınırları aşan bir nefret söylemi ve provokasyon içerdiğini vurgulayan Erkılınç, derginin tutumunu sert bir dille kınadı. Haberin duyulmasının ardından kamuoyunda geniş yankı uyandıran bu tepki, medya etiği ve kutsal değerlere saygı eksenindeki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

"ZAMANLAMASI MANİDAR TETİKÇİLİK"
Cavit Erkılınç, yayımlanan içeriğin sıradan bir mizah unsuru olmadığını, aksine toplumun hassasiyetlerini hedef alan bilinçli bir stratejiyle hazırlandığını belirtti. Açıklamasında, derginin yayın politikasını "küstahlık" olarak nitelendiren Erkılınç, "Bu küstah ve hadsiz derginin yaptığı; bir alçaklığın ötesinde, toplumun sinir uçlarıyla oynamayı amaçlayan bilinçli, cüretkâr ve zamanlaması manidar tetikçiliktir" ifadelerine yer verdi. BİK Genel Müdürü, bu tür içeriklerin toplumsal huzuru bozmaya yönelik birer araç olduğunu ifade ederek duruma olan tepkisini yineledi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE KUTSAL DEĞERLER VURGUSU
İfade özgürlüğünün hiçbir şekilde inançlara ve kutsallara hakaret kalkanı olarak kullanılamayacağını kaydeden Erkılınç, açıklamasında net bir duruş sergiledi. Kutsal değerlerin mizah adı altında tahkir edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Erkılınç, “İfade özgürlüğü, hiçbir zaman Allah'ın gönderdiği peygamberlerine, nefretin ve hakaretin kalkanı olamaz!” diyerek sözlerini tamamladı. Basın İlan Kurumu nezdinde de yakından takip edilen bu gelişme, medya dünyasında "sınırların aşılması" olarak değerlendirildi ve yoğun eleştirilere neden oldu.





