Terör eylemleri ya da güvenlik güçlerine destek sırasında zarar gören sivil vatandaşlara yönelik önemli bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yetkililer tarafından yürütülen güvenlik ve asayiş görevleri sırasında hayatını kaybeden veya engelli hale gelen vatandaşlara ve yakınlarına maaş bağlanabilmesini kolaylaştıran geçici bir düzenlemeyi hayata geçirdi.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
Yapılan düzenlemeye göre; Güvenlik güçlerine gönüllü olarak yardım eden ve bu sırada yaralanan, engelli hale gelen ya da hayatını kaybeden vatandaşlar, Terör olaylarının ortaya çıkarılması ya da bertaraf edilmesi sırasında zarar gören kişiler, Güvenlik güçlerinin görev sırasında meydana gelen olaylar sonucu mağdur olan sivil vatandaşlar, aylık bağlanmasından yararlanabilecek.
BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR?
Başvurular Doğrudan SGK’ya dilekçe ile, İkamet edilen il veya ilçe mülki idare amirliklerine, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılabiliyor. Mağdur ya da mirasçıları, olayın öğrenilmesinden itibaren 60 gün, her durumda olay tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuru yapmalı.
SGK’DAN YENİ ADIM: MAHKEME KARARI YETERLİ
SGK, Meclis Dilekçe Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından yapılan başvurular ve açılan davaların büyük kısmının kurum aleyhine sonuçlanması üzerine harekete geçti.
İçişleri Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda, daha önce gerekli olan Zarar Tespit Komisyonu kararı şartı kaldırıldı. Artık, olayın terör eylemi veya terörle mücadele kapsamında gerçekleştiğini gösteren kesinleşmiş mahkeme kararları ile de aylık bağlanabilecek.
AYLIK TUTARLARI NE KADAR?
Engellilik derecesine göre aylık bağlama miktarları şöyle Birinci derece engelli 9 Bin 619 TL İkinci derece engelli 7 Bin 695 TL, Üçüncü derece engelli 5 Bin 771 TL, Hayatını kaybeden kişilerin eş ve çocuklarına ise 9 Bin 619 TL tutarındaki aylık hisseleri oranında paylaştırılarak ödeniyor.