Yaşam hakkından mahrum bırakılıyorlar!

Başta Şanlıurfa'nın olmak üzere Türkiye genelinde önüne geçilemeyen çocuk işçiliği hızla yayılıyor. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle

Başta Şanlıurfa’nın olmak üzere Türkiye genelinde önüne geçilemeyen çocuk işçiliği, hızla yayılıyor. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde bile yüz binlerce çocuk, okul olması gerekirken, sokaklarda çalıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü, Dünya Çocuklar Günü dolayısıyla bir takım etkinlikler düzenleyerek, çocuk işçiliğine dikkat çekti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürü Demirkol, çocuk işçiliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde resmi rakamlara göre 893 bin çocuk çalıştırılıyor. Bu çocuklar fiziksel, zihinsel ve duygusal yönden zarar görüyor. Çocuklar ulusal yasalarla, uluslar arası standartlara uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaktadır” dedi.

“BABALAR ÇALIŞMAYINCA ÇOCUKLAR ÇALIŞMIYOR”

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününde Şanlıurfa’da yüzlerce çocuk çöp toplayıp, mendil satarak ekmek parası kazanmaya çalıştı. Ailesinin bütçesine katkıda bulunmak için çöp toplayan 11 yaşındaki Yusuf Yolcu, çöp toplamak için okuluna devam edemediğini belirterek, “bugün çocuk işçiliğiyle mücadele günü olduğunu bilmiyordum. Zaten bilesem de değişen bir şey olmayacaktı. Hiç kimse çocuk işçiliğini bitirmek için mücadele etmiyor. Çocuk işçiliğinin en büyük sebebi babaların işsiz kalmasıdır. Babalar işsiz kalınca mecburen çocuklar çalışıyor. Benim babam çalıştığı fabrikadan çıkartıldı, ben de okulumu bırakıp çalışmak zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMAK DEĞİL, OKUMAK İSTİYORUZ”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinliğe katılan çocuklar, ellerinde taşıdığı pankartlar ve giydikleri tişörtlerle dikkat çekti. “Tarlada çalışmak değil, okumak istiyoruz” yazılı pankartlar taşıyan çocuklar, çocuk işçiliğinin bitmesi ve çocukların okullarına devam etmesini istedi.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ GELİŞMEKTE OLAN HER ÜLKEDE VAR”

Çocuk işçilerle ilgili konuşan Demirkol, çocuk işçiliğinin gelişmekte olan ve sanayisi gelişmiş toplumlarda da olduğunu kaydetti. Çocuk işçiliğinin her ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de sorun olduğunu dile getiren Demirkol, “çocuk işçiliği gelişmekte olan her ülkede bulunuyor. Bu sorun her ülke için sorun olduğu gibi ülkemiz için de büyük bir sorundur” şeklinde konuştu. Çocuk işçiliğinin fazla olduğu Türkiye’de, özellikle Şanlıurfa’da bu oran biraz daha fazla oluyor. Genelde maddi sorun nedeniyle ortaya çıkan çocuk işçiliği karşısında çocuklar başta eğitim olmak üzere hayatının birçok noktasında geri kalıyor.

“ÇOCUKLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR”

Sokak işçisi olarak çalıştırılan çocukların büyük bir kısmının kayıt dışı çalıştırıldığını belirten Demirkol, resmi rakamların kesin rakam olmadığını kaydetti. Demirkol, şunları söyledi: “şuan itibariyle çalışan çocuk sayısının kesin olduğunu söylemek mümkün değildir. İşlerini kaybeden yetişkinlerin yerini maliyet hesaplarına dahil edilemeyen çocuklar almaktadır. Bununla birlikte ülkemizde resmi rakamlara göre, 893 bin, dünya genelinde 200 milyondan fazla çocuğun sokaklarda çalıştırıldığı ifade edilmektedir. Çocuk işçisinin sömürüldüğü açıkça ortadadır.

“EN BÜYÜK SEBEP YOKSULLUKTUR”

Çocuk işçiliğinin en büyük sebebi yoksulluktur. Bugün gelişmemiş ülkelerde bu tablonun ortaya çıkması da bunu doğurmaktadır. Çocuklar çalışırken, aile yönetimi ve korumasından uzak olduğu için onların hayatlarını tehlikeye atıyor. Bu, çocukların her türlü istismar ve sömürüye açık olmasına neden olur. Bu çocuklar, bazı kötü alışkanlıklara bulaşabilir, ailesi ve toplumundan uzaklaşabilir. Bu çocuklar aynı zamanda eğitimlerinden geri kalacak ve toplumdaki yeri geride kalacaktır” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLAR, YAŞAMA HAKKINDAN MAHRUM EDİLİYOR”

Ankara Çocuk Daire Başkanı Abdullah Özbay da, çocuk işçiliğinin bütün toplumlarda büyük sorunlara yol açtığını belirterek, şöyle konuştu: “5 ile 17 yaş arası 218 milyon çocuk çalışmaktadır. Küçük yaşta çalıştırılan çocuklar, aslında yaşama hakkından mahrum bırakılıyor. Şuanda var olan çocuk işçiliğinin önüne geçmemiz gerekiyor. Çocuklar bizim anavatanımızdır. Anavatanımıza sahip çıkmak için de onlara sahip çıkmamız gerekiyor.”

Konuşmaların ardından, engelliler Özbay’a plaket verdi. Ali ÇETİNKAYA

#

13 Haz 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.068.528 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.