Uzmanlar Uyardı Pamuktan Uzak Durun!

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde pamuk yığınının arasında yatan 14 yaşındaki Beşar Güneş boğularak hayatını kaybetti. Harran'da Yaklaşık

Uzmanlar Uyardı Pamuktan Uzak Durun!
Video için play'e tıklayın

Urfa'da pamuk tarlasında oynarken içine girip uyudukları pamuk yığınlarının arasında ölü bulunan 2'si kardeş 3 çocuk havasızlıktan öldü. Havasız kaldığı için öldükleri düşünülen çocukların, tarlada yapılan zirai ilaçları soluyarak, zehirlendiği ve solunum yetmezliğinden öldüğü adlı tıp ön raporunda açıklandı.

Uzm. Dr. Mustafa Çalık, Şanlıurfa’da pamuk yığınları arasında hayatını kaybeden dört çocukla ilgili açıklamasında, çocukların pamuk yığını içerisinde uyumaları sonrası solumun borularının pamukla tıkanmasından dolayı nefessiz kalarak ölmüş olabileceğini söyledi.

Metrolife hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Çalık, "Son bir ay içinde maalesef 4 çocuğumuz pamuk yığınların içinde istirahat veya uyumaları nedeniyle kaybettik, bunun nedeni olarak günümüzde tarımda özellikle pamukta çok yoğun zirai ilaç kullanılmakta, kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır. Çocuklar bu pamuk yığınların içinde yattıkları zaman pamuk hafif bir madde oluğu için rahat yüzüne gözüne üstüne çıkabiliyor dolaysıyla çok rahat solunum sistemi gerek burun yoluyla gerek ağız yoluyla nefes alıp verirken pamuğun içindeki o küçük partiküller dediğimiz küçük parçacıklar çok rahat bir şekilde solunum yollarına kadar ulaşabilir. solunum yollarına ulaştığı zaman pamuk sonuçta vücut bir yabancı maddedir, buna karşı alerjik bir reaksiyon geliştirebilir solunum yolları hemen daralabilir. Astım krizlerinde oluğu gibi böyle bir tablo oluşabilir, bir diğer muhtemel neden ise belki de daha önemli olan pamuktaki bulunan zirai kimyasal ilaçların yoğun olarak solunum sistemine aldığımız zaman bir akut zehirlenme, hava yolların darılmasına yol açabiliyor Akciğer ödemine yol açabiliyor Akciğer ödeminde küçük baloncuklarda hava yollarında bir su birikmesi yani Akciğerde sıvının artması durumunda kişi solunum yetmezliğine girebilir. Kişiyi bu şekilde kaybedebiliriz muhtemelen daha çok bu ikisidir.

Peki ne yapmak gerekir!

Özellikle Şanlıurfa'da çocukların bilinçlendirilmesi gerekir, pamuk diyip geçmeyin Dünya'da bütün tarımda zira ilaçlar ve kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlarında bize bir zararı olabileceği konusunda herkesin bilinçlendirilmesi özellikle çocukların bilinçlendirilmesi lazım direk temasta mümkün olduğu kadar uzak durmak lazım gerek yediğimiz gıdaların iyice yıkanması gerekir, özellikle pamuk gibi şeylerde mümkün olduğu kadar direk temasla birlikte solunum sistemine uzak durmamız gerekir. O ortamda fazla bulunmamız lazım açık havada aldığımız havanın içine mümkün olduğu kadar pamuk partiküller dediğimiz küçük parçacıkların pek bulunmaması gerekir, buna dikkat etmek lazım bu pamuk parçacıklarının partiküllerin solunum sistemimize girdiği zaman bize zarar vereceği konusunda herkesin duyarlı olması gerekir "şeklinde konuştu

14 Kas 2017 - 12:28 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.