Urfalı çocukların son günleri duygulandırdı

GAP'ın Başkenti olarak bilinen ve ne yazık ki GAP olmamıza rağmen bir türlü tarım işçiliğinin önlenemediği Şanlıurfa'da okullarda eğitim

Umut DELİ

Her yıl Şubat ve Mart aylarında seracılık, Mayıs ve Haziran aylarında ise Pamuk, Mısır, Buğday gibi tarımsal alanlarda çalışmak için eğitimlerine ara vermek ve ailelerine destek olmak için giden öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı denetim gurubu kurarak, çocukların gittikleri ilde eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmesi için çalışma başlattı.

TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLARIN SON GÜNLERİ, GÜZEL GEÇMESİ SAĞLANDI

Şanlıurfa’da da önümüzdeki günlerde başlayacak olan göç, yani tarım işçiliği sezonu başlayacak. Öğrenciler ve velilerde kentten ayrılıp başka illere gidecek. Bu noktada, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Ortaokulu öğretmenleri ve Müdürü, tarım işçisi olarak gidecek öğrencilere güzel bir geçirmek için resim sergisi ve çeşitli etkinlikler başlattı.

ÇOCUKLARIN YÖRESEL KIYAFETLERİ, AYRI GÜZELLİK KATTI

Bir birinden güzel resimlerin yer aldığı sergide, çocuklar yöresel kıyafetlerini giyerek yaptıkları resimleri öğretmenlerine ve velilerine tanıttı. Oldukça güzel anların yaşandığı sergide çocukların yöresel kıyafetleri sergiye ayrı bir heyecan ve güzellik kattı.

“GÜZEL BİR GÜN GEÇİRMELERİ İÇİN BU PROJEYİ HAZIRLADIK”

Mehmet Akif İnan Ortaokul sınıf öğretmeni ve aynı zamanda ressam, Yeşilay Şanlıurfa Temsilcisi olan Muharrem Çelik, çocukların tarlalarda çalışmak için gideceklerini bildiğim ve son günlerinin güzel geçmesini sağlamak amacı ile bu sergiyi yaptıklarını ifade ederek şunları aktardı: “Bir ay içerisinde öğrencilerimiz atık malzemeler ile değişik sanat ürünleri ortaya koyduk. Burada çocukların zorluklar içerisinde güzellikleri nasıl yakalamasını öğretmek amacıyla çeşitli şekil ve düşünceler ile çalışmalar yaptılar. Burada çocuklar kırsal bölgede yani fakir durumda oldukları için kısa süre içerisinde tarım işçisi olarak okuldan gitmek zorunda kalacaklar. Malumunuz Şanlıurfa tarımın başkenti ama aileler başka illere tarım işçisi olarak gidiyor ve burada olan yine çocuklara oluyor. Bende okul müdürümüzle birlikte çocukların bu son günlerinde güzel bir gün geçirmeleri için böyle bir program yaptık. Çocuklar çok mutlu oldu, çeşitli resimler yaptı. Ben tekrardan bu projede bana destek veren başta okul Müdürümüz Mehmet Göbek beye ve bizi yalnız bırakmayan velilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

“ÖĞRENCİ VE AİLELER ŞİMDİDEN BAŞKA İLLERE GİTTİ”

Şanlıurfa Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek ise: “ Özellikle öğretmenimiz Muharrem beyi bu yapmış olduğu serginin mevsimlik tarım işçisi öğrencilerimizin görmesi onlara ayrı bir heyecan kattı. Dolayısıyla öğretmenimiz Muharrem Çelik beyi kutluyorum, güzel bir çalışmaydı tebrik ediyorum. Malum, bu aydan itibaren öğrencilerimiz Eyyübiye bölgesinde özellikle olmak üzere mevsimlik tarım işçisi olarak ülkemizin değişik yerlerine gitmeye başladılar. Şubat ayından itibaren giden ailelerimizde oldu, Akdeniz bölgesinde seracılık yapmak için. Bu konularla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız geçen ayda bir genelge yayımladı. Öğrencilerimizin gittikleri yerlerde mobil okul sisteminde bunların takibi olacak ve onlar açısından güzel bir çalışma olacak. Yani öğrencilerimiz gittikleri illerde eğitimlerine devam etmesi kontrol altında olup kaldıkları yerden devam edilecek. Malumunuz bu öğrencilerimizin eğitime kazandırılması için tüm kurumların iş birliği içerisine girmesi gerekir. Bunun içinde 2010/6 Başbakanlık genelgesi mevcut, tüm illerde, ilçelerde mevsimlik tarım işçilerinizi izleme kurumlarım var. Son olarak ta Milli Eğitim Bakanlığının genelgesi ile il ve ilçelerde mevsimlik tarım işçi ve göçen öğrencileri takip ekibi kuruldu. Bu öğrencilerimizin okula kazandırılması ile ilgili çalışmaların güzel olacağına inanıyorum. Bu konuda bütün herkesin, STK’ların kamuoyunun elini taşın altına koyması gerekir” diye konuştu.

23 BİN ÖĞRENCİ, TARIM İŞÇİSİ OLARAK KAYITLI GÖRÜNÜYOR

Şanlıurfa, Mevsimlik Tarım işçilerinin en fazla olduğu ildir. Şanlıurfa öğrenci nüfusu bakımından da İstanbul, Ankara, İzmir’den sonra 4. İldir. 55 Bin Suriyeli öğrencilerinde Urfa’da öğrenim görmesi sonucunda Şanlıurfa, Türkiye’nin ilk 3. Sırasında yerini aldı. Şanlıurfa gerçekten bu konuda çok önemli bir yere sahiptir öğrenci potansiyel bakımından. 613 Bin öğrenci mevcut Şanlıurfa’da. 613 Bin öğrencimizden 23 Bin öğrencimiz maalesef mevsimlik tarım işçisi olarak ailelerle birlikte gitmek zorunda kalıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı bu tabloyu gördüğü için genelge yayımladı ve bununla ilgili ciddi çalışmalar içerisinde yer almakta” olduğunu belirtti.

08 Nis 2016 - 09:48 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.