Urfa'da Kadınların Vazgeçilmezi Yöresel Kıyafetler

Şanlıurfa'da yöresel kıyafet kumaşı satan ve çoğunlukla kırsal kesime hitap eden manifaturacılar kış öncesi satıştan memnun. Renk renk yöresel

Sema kılıç
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Haşimiye'de bulunan ve yüzyıllardır kadınlar tarafından kullanılan rengarenk fistan, aba ve zıbın gibi yöresel kıyafetler, kentin köylerinde hala tercih ediliyor.

Her geçen gün sayısı artan büyük alışveriş merkezlerine rağmen 500 yıldır kent ticaretindeki önemini koruyan çarşıda, yöresel kıyafet satan manifaturacılar Tarihi geçmişinin yanı sıra ekonomik olması nedeniyle ilgi gören çarşı şuanda sadece kırsal kesime hitap ediyor. Özellikle kırsalda kadınların kullandığı pullarla bezenmiş zıbınların üzerine takılan boncuk işlemeli mor başörtüler, her yaşa hitap eden fistanlar, inanç, yaş, medeni durumu yansıtan birbirinden farklı ve renkli geleneksel kıyafetler iş yerlerin vitrinlerini süslüyor. Manifaturacılar satın alınan kumaşlar, yine bu bölgedeki terzilerin elinde işlenerek giyime hazır hale getiriliyor.

Kürkçü Pazarı'nda manifatura işiyle uğraşan Ubeyt Erenoğlu, "Manifatura işiyle ilgileniyorum. Daha çok Arap kıyafetlerine yönelik çalışıyoruz. Genellikle işlerimiz kış aylarına doğru daha yoğun çünkü Arapların çoğu mevsimlik tarım işçisi ve bayanlar yaz aylarında çalışmaya gidiyor. Ayrıca düğünler de yaz aylarında değil tam tersi kış aylarında oluyor. Bu nedenle yaz ayları işlerimiz iyi değil. Parçalarımız düz kadife, boncuklu, tül ve parlak kumaşlardır. En pahalı ve talebi fazla olan kumaşımız boncuklu kumaşlarımızdır. Ayrıca herkesime hitap eden kumaşlarımız bulunuyor. Her dönem farklı renkte ve modelde kumaşlar çıkıyor bunlara genelde o zaman meşhur olan dizilerin ya da başrol oyuncularının isimleri veriliyor. Deli Yürek, Hürrem, Bervan Kuşi gibi. Kumaşlar buradan alınıyor ve terzilerde kadınların ölçülerine göre dikiliyor. Her yaşa, her zevke uygun kumaşlarımız var. 20 liraya da bin TL'ye de malzeme var. Ama düğünlerde insanlar çok kaliteli olan kumaşları tercih ediyor." dedi.

31 Eki 2018 - 11:05 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.