Urfa'da çay molasının uğrak yeri

Şanlıurfa'ya yerli ve yabancı turistlerin dinlediği çay molası verdiği tarihi han her şeye rağmen misafirlerini ağırlıyor.

Şanlıurfa’ya yerli ve yabancı turistlerin dinlediği çay molası verdiği tarihi han her şeye rağmen misafirlerini ağırlıyor.Şanlıurfa Gümrük Hanı yılın 12 ayı turistlerin gözde mekanlarından biridir. Turistler Şanlıurfa’ya gelirken mutlaka Gümrük Hanını gezerek yer kürsülerinde çay molası veriyorlar.Kazazlar Çarşısı'nda bulunan bu hanın giriş kapısı üzerindeki sülüs yazılı kitabesinden öğrenildiğine göre; Kanuni Sultan Süleyman döneminde, h.970 (1562) tarihinde yapıldığı tahmin ediliyor.Büyük kapılardan biri hanın içerisindeki bedesten, diğeri de açık çarşı ile bağlantı görevi görüyor. Giriş kapısının yanındaki bir merdivenle ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci kat birbirlerine yuvarlak kemerli sütunlarla birleştirilmiş tonozlu bir revak ve bunun arkasında da hanın odaları sıralanmıştır. Sütunların arası taş korkuluklarla kapatılmıştır.Balıklıgöl ve tarihi çarşıları gezen yerli ve yabancı turistler, Gümrük Han’ın mistik ortamında soluklanıyor. Yöresel kıyafetli halkla iç içe olmanın keyfine süren turistler, Urfalı ihtiyarların aynı ortamda domino, tavla ve kağıt oynamalarını izliyor. Gümrük Hanında farklı kültürlerin ve farklı şehirlerin insanlarının iç içe olması tam bir Türkiye’nin mozaiğini oluşturuyor.

22 Eki 2015 - 11:17 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.