Üniversitelerin 2023 hedefleri

Rauf Maltaş - Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu 2023 yılında Türkiye'deki üniversitelerde öğrenci sayısının

Rauf Maltaş - Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, 2023 yılında Türkiye’deki üniversitelerde öğrenci sayısının 10 milyona yakın olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

ÜAK Başkanı ve Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin başta eğitim olmak üzere her alanda kendisini gelecek 10 yıla hazırladığını belirtti.

Türkiye’deki üniversitelerde 3 milyonun üzerinde öğrencinin eğitim aldığını ifade eden Prof. Dr. Mutlu, şunları kaydetti:

’’2023 yılında bu sayının 10 milyona yakın olması tahmin edilmektedir. Yeterli sayıda öğretim üyesi olmadığı taktirde iyi bir eğitim veremeyeceğimiz de bilinmektedir. İhtiyacın iyi karşılanabilmesi için bir şekilde doktora programları açılmalı ve bu programlarda, sanayi ve özel sektör iç içe olmalıdır.’’

-’’Yurt dışı kontenjanları dolmuyor’’

Prof. Dr. Mutlu, öğrenci sayısının artışına paralel olarak akademisyen ihtiyacının da artacağına dikkati çekerek, bilim insanı ihtiyacının karşılanması için de doktora programlarının sayısının artırılması ve ortaklıkların yapılması gerektiğini söyledi.

Doktora ve master amaçlı yurt dışına gönderilen öğrenci kontenjanlarının hemen hemen yarısının boş kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Mutlu, şöyle devam etti:

’’Yurt dışı kontenjanlar dolmamaktadır. Dolmamasının temel sebeplerinden birisi hem araştırma görevliliğinin ücretlerinin az olması hem de yurt dışına giden akademisyen adaylarının büyük bir maliyet altına imza atmasıdır. Bu gibi nedenler adayları çekingenliğe sürüklemektedir. Başta mühendislik olmak üzere araştırma görevlilerinin ya da öğretim görevlilerinin, aldıklarının 2-3 katını verdikleri için başarılı öğrencilerin, üniversiteler yerine özel sektörde çalışma gibi bir tercihleri var.’’

-’’155 bin akademisyen ihtiyaç var’’

Türkiye’nin 2023 hedeflerinde, akademik değerleri yüksek, araştırma yapan bilim adamlarına ihtiyacının artacağını belirten Prof. Dr. Mutlu, ’’Bizim 150 bine yakın doktoralı öğretim üyesine ihtiyacımız var. Şu anda 55 bin civarında doktoralı öğretim üyesi var’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Mutlu, Türkiye’nin 2023 eğitim hedeflerine ulaşabilmesi için mutlaka öğretim elemanlarının ücretlerinin iyileştirmesine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

#

09 Mar 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.