Topkapı Sarayı ile Rami Askeri Kışlası'nın Restorasyon Taşları Şanlıurfa'dan

Şanlıurfa'da kışın sıcak ve yazın serin tutma özelliği bulunan beyaz taşlar ustalar tarafından işlenip motifler verildikten sonra Topkapı Sarayı

ŞANLIURFA'da, kışın sıcak ve yazın serin tutma özelliği bulunan beyaz taşlar, ustalar tarafından işlenip motifler verildikten sonra Topkapı Sarayı ile Rami AskeriKışlası'nın restorasyonunda kullanılmak üzereİstanbulbaşta olmak üzere 7 bölgeye gönderiliyor.

Farklı inançların bir arada,huzuriçinde yaşadığı 'Peygamberler şehri'nde, taş işçiliği yoğun ilgi görüyor. Mistik yapıya sahip olan kentte camiler, konaklar ve tekkelerde kullanılan kesme beyaz taşlar, yeni mimari yapıların iç, dış dekorasyonlarında ana malzeme olarak kullanılmaya devam ediyor. Yöreye özgü 'Urfataşı'olarak bilinen ve taş ocaklarından kaya halinde çıkarılan beyaz taşlar, usta ellerde çekiç darbeleriyle yontularak şekil alıyor. İşlenen taşlar, sütun başlıkları, minare şerefeleri, mihrap,çeşme, geometrik örgüler, geçmeler, bitkisel benzemeler, alçak- yüksek kabartma ve hayvan figürlerinde kullanılıyor. Çekiç darbeleriyle taşa hayat veren ustalar, el hünerlerini tarihi eserlerin restorasyonlarında veya yeni mimari yapılarda sergiliyor. Kentte taş kesme ve işleme sanatını devam ettiren ustalar, aynı zamanda yıkılma durumundaki binalara da yeniden hayat verip canlandırıyor.

7 BÖLGEYE GÖNDERİLİYOR

Kentteki taş ocaklarında çıkarılıp kesme makinesiyle bölünen taşlar, işlendikten sonraTürkiye'nin 7 bölgesine gönderiliyor.Şanlıurfa'da yaklaşık 10 yıldır taş ocağı işleten Yavuz Demir, Topkapı Sarayı ile Rami Askeri Kışlası'nın restorasyonu içinİstanbul'a taş gönderdiklerini söyledi.Türkiye'nin 7 bölgesine haftada 3 TIR dolusu beyaz kesme taş gönderdiklerini ifade eden Demir,HamidiyeTabyaları restorasyonu için deÇanakkale'ye taş göndereceklerini kaydetti. Daha önceTrabzon'daki Sümela Manastırı'na daŞanlıurfa'dan taş gönderdiklerini anlatan Demir, şunları söyledi:

"Kışın sıcak, yazın soğuk tutma özelliğine sahipUrfataşlarını bizler dağlardan çıkartıyoruz. Ruhsatlı ocaklardan çıkardığımız bu taşları,Türkiye'nin 7 bölgesine gönderiyoruz. Son dönem mimari restorasyon çalışmalarında beyazUrfakesme taşları sıkça kullanılmaktadır. Şuan bizimUrfataşlarımızı, Topkapı Sarayı'nın restorasyonu için gönderiyoruz. Yineİstanbul'da Rami Askeri Kışlası'nın restorasyonu yapılıyor ve oraya daUrfataşı gönderiyoruz. Haftada yaklaşık 3 TR dolusu taş gönderiyoruz.Çanakkale'dekiHamidiyeTabyaları restorasyonu başlıyor ve oraya da taş göndermeye başlayacağız.Trabzon'daki Sümela Manastırı'naŞanlıurfa'dan taş gönderildi. Kaleler ve tarihi yerlerin restorasyon çalışmaları başladığında burada sürekli taş sevkiyatı yapıyoruz."

'NAKIŞ GİBİ İŞLİYORUZ'

Taş ustası Ali Kaval ise, taşları nakış gibi işleyip şekil verdiklerini ifade ederek, "Bu taşlarŞanlıurfa'nın doğal taşlarıdır.Türkiye'nin bir numarası olan taşlar,Şanlıurfa'nın her yerinde bulunmaktadır. Bu taşlar genellikle bağ evleri, mezar, minare ve cami yapımında kullanılıyor.Şanlıurfa'daki eski evler bu taşlarla yapılıyordu ve halen yapılmaya devam ediliyor" diye konuştu.

Nakış işleme ustası Murat Gergerli de, müşterinin isteğine göre şekil ve desen çizdiklerini daha sonra bunu taşlara resmettiklerini söyledi.

14 May 2017 - 12:20 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.