TİGEM arazileri satılıyor mu?

Halkların Demokratik Partisi HDP) Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan TİGEM'e bağlı arazilerin özel şahsa satılacağı yönündeki iddiaları soru

Halkların Demokratik Partisi HDP) Şanlıurfa milletvekili İbrahim Ayhan, TİGEM’e bağlı arazilerin özel şahsa satılacağı yönündeki iddiaları soru önergesiyle meclise taşıdı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Mehdi Eker tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Ayhan, TİGEM arazilerinin ihale yoluyla işadamı Ethem Sancak’a satılacağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın arazileri incelediği yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

TİGEM arazileri ile ilgili soru önergesi veren Ayhan, “TİGEM Türkiye'nin bitkisel ve hayvansal üretimini artırmak için yetiştirdiği; damızlık hayvan, tohum, fidan, fide ve benzerlerini yetiştiricilere intikal ettirmek, bitkisel ve hayvansal üretim yetiştirme ve ıslah konularında araştırmalar yapmak; çevre çiftçilere tarımsal ve girdi kullanımında öncülük, üreticilik yapmak üzere kurulmuş bir devlet kuruluşudur. 1 Milyon 760 bin dekarlık alanıyla Türkiye'nin ve dünyanın en büyük tarım arazisi konumunda olan TİGEM'e bağlı Şanlıurfa Ceylanpınar tarım arazisinin özelleşeceğine dair haberler basında çokça dile getirilmektedir. Söz konusu haberler bazı iddiaları da beraberinde getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Ayhan, verdiği soru önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1- TİGEM'e ait kaç milyon dekar arazi bulunmaktadır? Bu arazilerin yüzde kaçında sulu tarım yapılabilmektedir?

2- TİGEM arazilerin yüzde kaçı kültür altı (işlenen) yüzde kaçı kültür dışı (işlenmeyen) dir?

3- TİGEM bünyesinde kaç işletme faaliyet göstermekte olup, bu işletmelerin kâr marjı 2013 yılında kaç TL. olmuştur?

4- Ceylanpınar TİGEM arazisi başta olmak üzere TİGEM arazilerinin özelleştirileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise özelleştirme nedenleri nelerdir?

5- Ceylanpınar TİGEM arazilerinin iş adamı Ethem Sancak'a ihale edileceği bunun üzerine Ethem Sancak'ın Bilal Erdoğan'la beraber 2013 yılının Mayıs ayında Ceylanpınar TİGEM arazilerinde incelemelerde bulunduğu iddiaları doğru mudur?

6- TİGEM işletmelerinde; damızlık hayvan, tohum, fide ve fidan ihtiyacının % kaçı karşılanmaktadır? Arazilerin özelleşmesi durumunda Türkiye'nin bu ihtiyacı hangi yolla karşılanacaktır?

7- Ceylanpınar TİGEM kâr eden bir işletme mi, yoksa zarar eden bir işletme midir?

8- Ceylanpınar TİGEM arazileri başta olmak üzere TİGEM arazilerini özelleştirmeniz durumunda bu arazileri Bakanlık olarak topraksız köylüye dağıtmayı düşünüyor musunuz? Haber Merkezi

#

11 Eyl 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.