Tarihi Orfeus mozaiği 35 yıl sonra doğduğu yerde

Şanlıurfa'da kaçak kazıda çıkarılarak yurtdışına kaçırılan Orfeus mozaiği bin 821 yıl önce doğduğu topraklarda sergileniyor. Şanlıurfa

Şanlıurfa'da kaçak kazıda çıkarılarak yurtdışına kaçırılan Orfeus mozaiği, bin 821 yıl önce doğduğu topraklarda sergileniyor.

Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ay hizmete açılan Şanlıurfa Müze Kompleksi'nde birbirinden değerli eserlerin yer aldığını söyledi.

Bu eserlerden birinin de mitolojik ozan Orfeus'un milattan sonra 194 yılında işlendiği tahmin edilen mozaik olduğunu belirten Ercan, Orfeus mozaiğinin oluşturulan özel alanda sergilendiğini kaydetti.

Mitolojiye göre, eşini yılan sokan bir ozanın üzüntüsünden sürekli lir çaldığı ve tanrılara eşini geri vermesi için yalvardığından bahsedildiğini anlatan Ercan, şöyle konuştu:

"Yeraltı tanrısından buna 'eşini yeraltından çıkarırken yüzüne bakmayacaksın' diye bir cevap geliyor. Orfeus eşini yeraltından çıkarırken ışığa yaklaştığında yüzüne bakıyor ve eşini alamadan geri dönüyor. Birçok felsefik ekole esin kaynağı olan Orfeus, yeraltı ve ölümle ilgili olduğu için çok sayıda kaya mezarının zeminini süslemiş bir figür. Bizim mozaiğimizde de çok dokunaklı çaldığı liriyle yabani hayvanları kendine mest ediyor ve hepsi toplanıp Orfeus'un çaldığı liri dinliyor."

Ercan, mozaiğin sol tarafında etçil hayvanlar aslan, ayı, leopar ve domuz, sağ tarafında ise otçul hayvanlar dağ keçisi, at ve kuşların yer aldığına işaret ederek, 1980'li yıllarda Yakubiye bölgesindeki izinsiz kazıda çıkarılan eserin önce Avrupa'ya sonra da ABD'ye götürüldüğünü aktardı.

DALLAS SANAT MÜZESİ'NDE SERGİLENİRKEN BULUNDU

Eserin, Dallas Sanat Müzesi'nde sergilendiğinin tespit edilmesi üzerine girişimde bulunduklarını dile getiren Ercan, "Bakanlığımız konunun incelenmesiyle ilgili müzemize yazı gönderdi. Tarz olarak incelediğimizde Urfa bölgesinin tipik Süryani mozaikleriyle birebir örtüştüğü anlaşıldı. Bakanlığımız, cumhuriyet başsavcılığı ve müzemizin yaptığı ortak çalışmayla detaylı bir altyapı hazırlanarak Amerika'dan iadesi sağlandı" dedi.

Ercan, Türkiye'ye getirildikten sonra yaklaşık bir yıl İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nde sergilenen mozaiğin, müzenin hizmete girmesiyle bin 821 yıl önce doğduğu, işlendiği topraklara döndüğünü sözlerine ekledi.

#

07 Haz 2015 - 12:08 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.