Tarihi mozaikler kadınların elinde tablolara dönüştü

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde mozaik kursuna katılan kadınlar tarafından küçük mermer taşlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan mozaik

Halfeti Halk Eğitimi Merkezinde kadınlara yönelik mozaik kursuna katılan kursiyerler, kerpetenlerle kırdıkları mermer parçalarıyla adeta sanat eserleri ortaya koyuyor.

Kursiyer kadınlar, küçük parçalar haline getirdikleri farklı renklerdeki mermerlerle başta "Çingene Kızı", "Amazon Kraliçeleri" gibi tarihimozaikler olmak üzereTürkiye'nin çeşitli yerlerinde ortaya çıkarılan mozaiklerin tablolarını yaptı.

Yaklaşık 3 yılda büyük emeklerle tamamlanan birbirinden değerli 102 mozaik tablo, Türkiye'nin en büyük Müze Kompleksi konumunda olanŞanlıurfaArkeoloji Müzesi Sergi Salonu'nda ilk kez sergilendi.

Serginin açılışınıVali Göngür Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal ve Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli yaptı.

Açılışın ardından sergiyi gezenVali Tuna, gazetecilere yaptığı açıklamada,Şanlıurfa'da mozaik müzesinin bulunduğunu ve bu müzede sergilenen mozaiklerin Gaziantep'teki Zeugma Müzesinde sergilenen mozaiklerden daha nitelikli olduğunun belirtildiğini söyledi.

Müzedeki mozaiklerin aynısının kadınların elinde tablolara yansıtılmaya çalışıldığını anlatan Güngör Azim Tuna, "Halk Eğitimi Merkezi tarafından bir kaç yıldır ilçede kadınlara yönelik mozaik kursları düzenleniyor. Şu anda bu sergi 3 yıllık çalışmaların eseridir. Çok güzel çalışmalar ortaya çıkmış.Bir yandan insanların ev ekonomilerine katkı sağlaması amaçlanıyor. Bunların satılarak gelir elde edilmesi ve kursiyerlerimize, kadınlarımıza özellikle bir ekonomik katkı sunması hedefleniyor. Kadınlarımıza hem kendi kültürümüzü, el becerilerimizi kazandırmak hem de kadınlarımıza yeni bir uğraşı alanı oluşturmak ve ticari bir getiri olması dolayısıyla kurslarımızı destekliyoruz." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi de kadınlara imkan verildiğinde başarılı çalışmalara imza attıklarının görüldüğünü vurguladı.

Şanlıurfa'nın bir mozaik şehri olduğunu dile getiren Nihat Çiftçi, "Mozaikler, medeniyetimize iz bırakmış eserlerdir. Bunların güzel bir şekilde tablo haline getirilmesiŞanlıurfa'nın tanıtımı, kültürel varlıklarının yaşatılması anlamında çok önem arz ediyor. Bugün kabiliyetin, becerinin desteklendiği zaman nasıl da anlamlı eserler haline geldiğini hep birlikte bu sergiyle gördük." dedi.

Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal ise sergideki mozaik tabloların kadınların gece gündüz demedentaşların yan yana dizilmesiyle oluşturulduğunu ifade etti.

Sergi, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Türkiye'nin farklı kentlerinde de sanatseverlerle buluşturulacak.

01 Ara 2016 - 12:04 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.