Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Şanlıurfa Güneydoğu'nun en güzel turistik şehir unvanına sahiptir. Şanlıurfa' da simge olmuş pek çok tarihi yapı ve mekan bulunmaktadır.

Şanlıurfa'nın zengin kültürel miraslarının dünya üzerinden eşi benzerinin olmadığı herkes tarafından biliniyor, son yıllarda yapılan tanıtım ve yeni yerleşim alanlar için yapılan kazılar ile Urfa turizminin gelişmesini sağladı.

Şanlıurfa'da Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, tarih turizmini canlandırmak amacıyla şehir merkezi ve 13 ilçenin tümünde yer alan tarihi alanlara yönelik yaptığı kazı ve restorasyon çalışmaları ile tarih turizmine can veriyor. Şehrin miraslarını dünyaya tanıtmak için de tanıtımlarını sınır dışına taşıyan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, son olarak Fransa'da düzenlediği organizasyonla Şanlıurfa'nın zenginliğini ön plana çıkarmayı başardı.

Şanlıurfa turizmine önemli katkılar sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 'Urfa Kale Eteği Kaya Mezarları Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi'ni büyük bir titizlikle sürdürüyor. Çevredeki evlerin istimlak edilmesi ile birlikte kalenin kendine has tarihi öneminin ortaya çıktığı bölgedeki çalışmalarda yeni kaya mezarları ve mozaiklere rastlandı.

Dünyaya Açılan Pencere: Göbeklitepe

Yaklaşık 15 yıldır yaşanan gelişim de değişimler Şanlıurfa turizmini de şahlandırdı. Şanlıurfa’da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Göbeklitepe İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Dünya’nın İlk Tapınağı olma özelliğine sahip ve Urfa’ya 15 km uzaklıkta olan arkeolojik çalışmalar sonucu ortaya çıkan, Göbeklitepe günümüzden tam 12.000 yıl önce inşa edilmiştir. 1995 yılında arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün desteğiyle başlayan kazılar gün yüzüne çıkarılan dünyanın en eski tapınağı Şanlıurfa’ya olan ilgiyi de arttırdı. Her geçen gün yüzlerce turistin akınına uğrayan Göbeklitepe, Şanlıurfa turizmine, tanıtımına ve ekonomisine oldukça katkı sunmaktadır.

Sakin Şehir Halfeti'ye Turist Akını

Birecik Baraj gölü nedeniyle sahil kentini andıran eski Halfeti’ye yerli ve yabancı turistlerin ilgisi artmaya başladı. Bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi’nin "Sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, ziyaretçilerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu’nun "saklı cenneti" olarak nitelendirilen Halfeti’ye gelen turistler, özellikle bir bölümü sular altında kalan "batık kenti" tekne turuyla geziyor. Ziyaretçiler, tur sırasında, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale’yi uzaktan da olsa görme fırsatı buluyor. Su altında kalan caminin minaresi ve terk edilmiş eski yapıların bulunduğu Savaşan köyü de ilgi gören yerler arasında bulunuyor. Bir kısmı su altında kalan kıyıdaki Ulu Cami’yi de gezen ziyaretçiler, tahta asma köprüden yürümenin keyfini çıkartıyor. Duba üzerine kurulu lokantaların hizmet verdiği ilçeyi ziyaret edenler, en çok tekne turuyla Fırat Nehrinde gezmenin mutluluğunu yaşıyor.

Dünya'nın Tek Doğal Akvaryumu Balıklıgöl

Dünya’nın tek doğal akvaryumu olan ve Hz. İbrahim (A.S)’nin ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl de turist akınına uğruyor.Turistler, Hz. İbrahim’in dünyaya geldiği mağarayı ziyaret ederek başlayan vatandaşlar, kutsal olduğuna inanılan Balıklıgöl’e büyük ilgi gösteriyor. Balıklıgöl kenarındaki satıcılardan balık yemi alan vatandaşlar, balıkları elleriyle besliyor. Ziyaretçiler Balıklıgöl ziyaretleri sonrası Dergah Camisi içerisinde yer alan Hz. İbrahim’in doğduğu makamda da şifalı olduğuna inanılan suyu içerek dua ediyor.

09 Eyl 2017 - 10:45 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.