ŞUTSO heyeti’nden ziraat fakültesi uygulama bahçesi’ne ziyaret

​ŞUTSO Heyeti  Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyveler Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve Uygulama Bahçesi'ne bir

​ŞUTSO Heyeti, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyveler Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve Uygulama Bahçesi’ne bir ziyaret gerçekleştirerekProf.Dr. İbrahim Bolat ve Yrd.Doç.Dr. Ali İkinci’den Uygulama Bahçesi ve Kiraz meyvesi ile ilgili detaylı bilgi aldı.

Ziyarete, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı E. Sabri Ertekin, Başkan Yardımcıları Halil Akkaya, İbrahim Uludağ, Meclis Üyesi M.Fatih Us ile Genel Sekreter Faruk Yaşar katıldı.Uygulama bahçesi ile ilgili açıklamada bulunan Prof.Dr. İbrahim Bolat, Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesinde 150 dekarlık bir alanda Türkiye, Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu kökenli armut, ayva, elma, erik, kayısı, kiraz, nektarin, şeftali ve vişne türlerine ait 15 farklı anaç ve 70’in üzerindeki çeşitle uygulama bahçesini kurduklarını belirterek “Amacımız GAP Bölgesi’ndeki meyve yetiştiriciliğinde ve yaygınlaşmasında karşılaşılan sorunlara modern teknikler kullanarak çözümler sunmak” dedi.

Prof.Dr.İbrahim Bolat şunları kaydetti “Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyveler Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve uygulama Bahçesi Projemiz ile Fakülte’miz öğrencilerine, eğitim-öğretim faaliyetlerini son derece geniş ve modern uygulama alanında sürdürme olanağı, bölümümüzdeki akademisyenlerimize, ileri düzeyde araştırmalarının yürütülmesinde materyal ve altyapı olanağı, bunlara ek olarak da yaz dönemindeki kuraklık nedeniyle yeşile ve ağaca hasret olan GAP Bölgesi’nde yeşil doku oluşumu sağlamış oluyoruz. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (DPT) tarafından desteklenen Projeyle kurulan tesisimiz, ileri teknoloji ürünü olan programlanabilir damla sulama sisteminin kullanıldığı meyve bahçeleri içerisinde ülkemizde ilkler arasında yer alıyor. Eğer meyvecilikten para kazanmak istiyorsak doğru ve modern teknolojileri kullanmalıyız. Çünkü meyve bahçelerinde birim alandan elde edilen ürün artışı, kalite yükseltilmesi ve ürünlerin yurtiçi-yurtdışı pazarlarda rekabet gücü artışı doğru ve modern teknolojilerin kullanılmasıyla sağlanmaktadır” dedi.

Yrd.Doç.Dr. Ali İkinci ise Kiraz Meyvesi ile ilgili yaptığı açıklamada; Şanlıurfa koşullarında SL 64 klonal idris (Prunus mahaleb L.) anacı üzerine aşılanmış ‘Stella’,‘0900 Ziraat’, ‘Stark Gold’,Bigarreau Gaucher’ve‘Noble’

kiraz çeşitlerinin üretilebileceğini, yapılan fenolojik gözlemlerde, en erken çiçeklenmeye başlayan (25.03-05.04) ve en erken meyvelerini olgunlaştıran çeşidin ise (15-26.05) Stella çeşidi olduğunu, çeşitler arasında en iri meyvelere 0900 Ziraat (8.88 g), en geniş meyvelere Stella (24.17 mm), en düşük çekirdek ağırlığına Stella (0.36 g), en uzun meyve sapına Noble (51.96 mm), en yüksek suda çözünebilir kuru madde miktarına (ŞÇKM) 0900 Ziraat (% 18.48) ve en düşük meyve suyu titre edilebilir asitlik miktarına ise Stella (% 0.42) çeşidinin sahip olduğunu ifade etti.

Gerçekleşen ziyaret Uygulama Bahçesinin gezilmesinin ardından sona erdi.

#

29 May 2015 - 05:42 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.