Suriyeli Sanatçı Aile, Acı İzlerini Silmeye Çalışıyor

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan el-Hüseyin ailesinin tüm fertleri ilgilendikleri farklı sanat dallarıyla savaşın acı

misafir
Haber albümü için resme tıklayın

Yaklaşık 6 yıl önce Deyrizor'da çatışmaların yoğunlaşması üzerine Arapça öğretmeni Husam el-Hüseyin, resim öğretmeni eşi ve 4 çocuğuyla Rakka kentine sığındı.

Uzun süre burada kaldıktan sonra 1,5 yıl önce terör örgütü

DEAŞ

'ın baskıları ve çatışmalar nedeniyle çareyi, birçok vatandaşı gibi Türkiye'ye sığınmakta bulan el-Hüseyin ailesi, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde kiraladıkları evde hayata tutunmaya çalışıyor.

Hattat baba ve resim öğretmeni anne ile birçok enstrümanı kullanabilen Muhammed, org çalan Hasan, resim yetenekleriyle dikkati çeken Mesa ve Hibe kardeşlerden oluşan 6 kişilik aile, sanatla savaşın acı izlerini unutmaya çalışıyor.

Ailenin "Leonardo da Vinci"si: Mesa

Savaş mağduru ailede daha önce okula gitmemesine rağmen doğal yeteneği sayesinde resimler yapan ve bu özelliğiyle Bahçeşehir Kolejine burslu kabul edilen 9 yaşındaki Mesa (Elmas) dikkati çekiyor.

5 yaşından itibaren resim yapmaya başlayan Mesa Husam el-Hüseyin, Suriye'de savaş nedeniyle okula gidemediğini belirterek, ilk kez Türkiye'de eğitim ve öğretimle tanıştığını söyledi.

Kendisini okula kazandıran yetkililere teşekkür eden Mesa, "Savaş nedeniyle buradayız, Şanlıurfa'ya geldikten sonra annem beni okula kaydetmek için çok uğraştı, sonra Bahçeşehir Koleji yetkilileriyle bir şekilde tanıştık ve beni buraya aldılar. Okulumu, öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok seviyorum, aldığım eğitimle inşallah büyüyünce ünlü bir ressam olurum. Resim yapmayı babamdan öğrendim daha çok kara kalem çalışıyorum ama yağlı boya çalışmalarım da var, özellikle insan yüzleri çizmeyi seviyorum, ressamlık benim için bir tutku." şeklinde konuştu.

Bahçeşehir Koleji Müdür Yardımcısı Baki Vuran da sığınmacı çocukların eğitimiyle ilgili yürüttükleri proje sayesinde Mesa ile tanıştıklarını ve yeteneğini fark ettiklerini belirtti.

Bu yeteneğin desteklenmesi gerektiğini düşündükleri için okula aldıklarını anlatan Vuran, şunları kaydetti:

"Elmas (Mesa) okulumuzda eğitim görüyor, 18 yaşına kadar da ona bu eğitimi vermeye devam edeceğiz. İlerleyen süreçte tabii ki yeni çalışmalar düşünüyoruz. Eylül ayında İstanbul'da Elmas'a sergi açmayı düşünüyoruz. Çizdiği bir kedi resminde, kedinin göz bebeklerinde çocuk resmi çizmesi beni çok etkiledi, çok ayrıntı çalışıyor, ayrıntıyı görüyor, bu da onun yeteneğini gösteriyor."

Bütün çocuklarım yetenekli

Anne Münteha el-Ani ise çatışmalar nedeniyle hayatta kalabilmek için Deyrizor'dan Rakka'ya göç etmek durumunda kaldıklarını ve orada 4 yıl yaşadıktan sonra Türkiye'ye sığındıklarını aktardı.

Suriye'de uzun yıllar resim öğretmenliği yaptığını, Türkiye'de ise ailesine bakabilmek için eşinin desteğiyle terzilik yaptığını ifade eden el-Ani, şöyle konuştu:

"Allah'a şükür güvendeyiz, rahatımız yerinde, çocuklarımı burada okula kaydettirdim. Küçük kızım Mesa iyi bir ressam, Muhammed ise müzik aletleri çalıyor, Hibe de iyi resim yapıyor, en büyük oğlum Hasan da iyi org çalar. Allah'a şükür Mesa burada yeteneği sayesinde özel okula kabul edildi, sabah alıyorlar akşam getiriyorlar, tüm ihtiyaçlarını gideriyorlar, 18 yaşına kadar ona sahip çıkacaklarını söylediler. Allah onlardan razı olsun. Şu anda sadece annem ve bazı yakınlarım Rakka bölgesinde zor şartlarda yaşıyor, kuşatma altındalar, onların durumundan endişe ediyoruz. Haber alıyoruz hala yaşıyorlar. Allah'a şükür, nasibimizde bu varmış."

Münteha el-Ani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Şanlıurfa ziyareti sırasında tanıştıklarını ve onu çok sevdiklerini de sözlerine ekledi.

Keman, gitar, org ve ney çalabilen 16 yaşındaki Muhammed Husam el-Hüseyin de müzik aletleri arasından en çok org çalmayı sevdiğini dile getirdi.

05 Tem 2017 - 12:33 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.