Suriyeli Kürtler "tam donanımlı" kampa kavuşuyor

Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında Halep'e bağlı Kobani'de (Ayn el Arap)  yaklaşık 3 ay önce başlayan çatışmalardan kaçan

Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında Halep'e bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) yaklaşık 3 ay önce başlayan çatışmalardan kaçan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 200 bin Suriyeli Kürt, "güvenli liman'' olarak gördükleri Türkiye'ye sığındı.

Suruç ilçesinden Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli sığınmacılar için başta Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Türk Kızılayı olmak üzere birçok yardım kuruluşu seferber oldu. Suruç halkı da sığınmacılara yardım için ilçeye gelen sivil toplum kuruluşlarına destek verdi.

Sığınmacıların bir bölümü akrabalarının yanına, çoğunluğu ise AFAD ve bazı belediyeler tarafından oluşturulan geçici barınma merkezlerine yerleştirildi. Misafirlerin barınmaları için uygun kamp yapmak amacıyla kolları sıvayan AFAD, yapımına başlanan çadır kenti ocak ayında sığınmacıların hizmetine sunacak. Başta 20 bin kişilik olarak planlanan kampın kapasitesi son değerlendirmelerin ardından 32 bin kişiye çıkarıldı.

"Kış şartlarına uygun ve tam donanımlı"

Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son yıllarda tüm dünyaya örnek teşkil edecek şekilde mazlum insanlara sahip çıktığını ve bu çalışmaların artarak devam ettiğini söyledi.

Özellikle Şanlıurfa'nın bu konuda üzerine düşen görevi fazlasıyla yaptığını belirten Küçük, IŞİD'den kaçan Suriyelilerle kentteki sığınmacı sayısının 500 bine yaklaştığını ifade etti.

Yaklaşık 3 ay önce Suriye'de gelişen olaylardan kaçan Suriyeli Kürtlerin, Suruç ilçesinde gerek vatandaşlar, gerekse devlet eliyle sahiplenildiğini anlatan Küçük, yapacakları yeni kampta sığınmacıların rahat edeceğini vurguladı.

Yapımı süren kampta her türlü imkanın sağlanacağını aktaran Küçük, şöyle konuştu:

"Devlet ve millet olarak mazlum insanlara yardım elini uzatmaya devam ediyoruz. Şu anda 32 bin kişilik büyük bir çadır kent kuruyoruz. Kış şartlarına dayanaklı, içinde sağlık merkezinden okullara, kadınların yeteneklerini sergileyebilecekleri alanlarda spor tesisleri ve sinemaya kadar her türlü imkanın bulunacağı çadır kent olacak. Ocak ayı içinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. En önemli unsur çadır kentin kış şartlarına dayanıklı olacak olası. "

Şanlıurfa'nın çeşitli ilçelerinde 4 kamp bulunduğuna işaret eden Küçük, yapımı süren kampın bunlarla aynı kalitede, aynı güvenlikte ve aynı yalıtıma sahip ısıtma sistemli olduğunu kaydetti.

Yeni kampta çocukların okula kavuşmalarının önemli olduğunu dile getiren Küçük, "Çocuklarımız burada Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği müfredata göre, kendi dillerinde eğitimlerine devam edecekler. Bu çocuklar şu anda bizim için kutsal bir emanettir. Onların sağlıklı şekilde yetişmesi bizim için önemlidir" dedi.

Küçük, Suriye'de gelen ve denkliğini ispat eden öğretmenlere de ücret karşılığında görev verilebileceğini sözlerine ekledi.

#

08 Ara 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.