Son Günlerde En Çok Konuşulan Domatesin Fiyatı Oldu

Şanlıurfa pazarlarında son günlerde en çok konuşulan domatesin fiyatı oldu. Pazarda domatesi fiyatı 7 liraya kadar yükseldi.

Hacı
Haber albümü için resme tıklayın

Mustafa Bayar

Şanlıurfa- 2017 yılı Nisan ayı tüketici fiyat endeksini (TÜFE) açıkladı. Buna göre Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün bir önceki aya göre fiyatı yüzde 61,03’lük artış gösteren domates oldu. Yüzde 29,33’lük artış gösteren patates ikinci olurken en ucuz ürün ise salatalık oldu.

Şanlıurfa’da ortalama 4 liradan satılırken, biraz daha kaliteli olanlar ise 7 liraya kadar yükseldi. Ülkenin en önemli gündem konularından birisi domates. Açıklanan iki haneli enflasyonda fiyatı en çok artan ürün domates oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Nisan ayı tüketici fiyat endeksinde de (TÜFE) bir önceki aya göre fiyatı yüzde 61,03’lük artış gösteren domates, pazarda adeta el yakıyor.

Önceki aylara oranla en fazla fiyatında düşüş görülen ise salatalık ile patlıcan oldu. Pazarda salatalık fiyatları 40 kuruştan, patlıcan ise 70 kuruştan başlıyor. Diğer bir düşüş görülen sebze de biber. Geçen ay 20 liraya kadar alıcı bulan acı kırmızı biber 10 liraya, yeşil biber ise 2 liraya kadar geriledi.

Son günlerde pazarda en çok konuşulan domates fiyatıyla ilgili Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, yaptığı açıklamada, " Domates fiyatların yükselmesinden dolayı bizde halcı olarak olumsuz tepki almaya başladık, bunun bazı gerekçeleri vardır bizimle alakalı değildir. Geçen yıl domates ekmiş olan üreticiler satamadıklarını kar etmediler zarar ettiler, onun için domates ekimine yanaşmadılar üreten çiftçilerin enaz yüzde kırk beşi domates üretti. Ne kadar ihracat olmassa da özellikle kuzey Irak ve bir çok bölgeye ihracat söz konusudur. Yine bununla birlikte kış ayında sel felaketleri oldu, fırtınalar oldu üretici etkilendi , havaların fazla soğuk gecikmesiyle Yaz'ın çıkması gereken ürünlerde gecikme oldu. Kıştan beri satmış olduklarımız ürünleriniz artık son günlerini yaşadı tabi buda piyasada boşluk oluştu. Boşluk ihracatın üst üste gelmesinden dolayı talep dengesini koruyamadı. Artık düşüşler bugünden itibaren düşmeye başladı, Bugün yüzde otuz beşlik bir düşüş oldu. Önümüzdeki hafta domates mevsim normallerin göre düşmüş olacaktır. Domates fiyatı milli piyango sistemi gibi bu yıl domates fiyatlar böyle oldu, önümüzdeki yıl bir bakarsınız çiftçinin domatesi tarlada kalır sistematik tarım politikasına ihtiyacımız var. Çiftçilerimizin tarım konusunda ürün yetiştirmede mutlaka bilgilendirilmeli yanı bu fiyatlar gelecek yıl ne olacağını kimse kestiremez onun için bu fiyat sistemi Milli piyango sistemi gibi bu milli piyango önümüzdeki yıl vurmayabilir. Şanlıurfa'da hal pazarında toptan Domates kalitesine göre 2. 50 kuruş TL ile 4.00 TL, arasında değişirken patlıcan O.70 kuruş ile 1 TL den satılıyor en ucuz ürün ise salatalık ,salatalığın fiyatı 40 kuruş ile 60 kuruş arasında değişiyor. Şanlıurfa'ya domatesin yüzde 90 Antalya'dan gelirken yüzde 5'i Mersin ve yüzde 5'i de Şanlıurfa'da yetişiyor"diye konuştu.

10 May 2017 - 09:32 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.