Şanlıurfa, yetiştirdiği ürünü kullanamıyor

Hububat merkezi olarak bilinen Şanlıurfa Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yüzde 42'sini karşılıyor ancak pamukların büyük bir kısmı il dışında

Hububat merkezi olarak bilinen Şanlıurfa, Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’sini karşılıyor ancak pamukların büyük bir kısmı il dışında işletiliyor. Kent merkezinde birkaç tane küçük imalathanenin dışında büyük imalathaneler bulunmuyor.

Şanlıurfa’da ekilen arazilerden her yıl Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’si karşılanırken, elde edilen pamuklar, il dışındaki sanayilerde işletiliyor. Şanlıurfa Organize Sanayindeki iplik fabrikaları pamuğun bir kısmını alırken, büyük bir kısmı ise il dışına gönderiliyor.

ÜRETİLEN İPLİKLER DE İL DIŞINA GÖNDERİLİYOR

Organize sanayindeki iplik fabrikalarında üretilen iplikler de kent merkezinde ve sanayide giyim fabrikaları olmadığı için şehir dışına gönderiliyor. Şanlıurfa’ya sanayi anlamında çok yatırımın yapılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, Urfa’da üretilen ürünlerin Urfa’da işletilmesini istiyor.

Şanlıurfa’da açtığı küçük imalathanede çamaşır üretimi yapan Salih Altundağ, büyük imalathanelerin olmamasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Şanlıurfa’da pamuk üretiminin fazla olduğunu hatırlatan Altundağ, “biz üretiyoruz, başkaları işletiyor. Artık Şanlıurfa’nın da bu anlamda bir adım atması gerekiyor. Hammaddesi fazla olan bir kentin bu durumda olması çok üzücü” dedi.

“URFA’YA FAYDA SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Küçük imalathane açarak, Şanlıurfa’nın ekonomisine güç kazandırmaya çalıştığını dile getiren Altundağ, ürettikleri malzemeleri Şanlıurfa’nın hizmetine sunduklarını kaydetti.

Şanlıurfa’nın üretim yapması halinde hiçbir yere ihtiyacının kalmayacağını dile getiren Altundağ, “yani Şanlıurfa bu kadar hammaddeye sahip ama üretim yapan yok. Biz bu imalathaneyi açarak Şanlıurfa’nın ekonomisine faydalı olmaya çalışıyoruz. Burada yaptığımız ürünleri Şanlıurfa’da satarak, memleketimizin kalkınmasını sağlıyoruz. Sonuçta giyim de en büyük ihtiyaçtır. Şanlıurfa neden başka illere mecbur olsun ki? Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yüzde 42’si Şanlıurfa’dan sağlanıyor. Bu kadar yüksek miktarda pamuk üretiminin yapıldığı bir kentin, giyimini başka illerden karşılaması gerçekten çok üzücü bir durum” diye konuştu.

10 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

İşsizliğin fazla olduğu Şanlıurfa’da imalathane açarak, personel çalıştıran Altundağ, yanında 10 kişinin çalıştığını söyledi.

Altundağ, Şanlıurfa’da istihdamın sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, bütün işadamlarının Şanlıurfa’ya yatırım yapması gerektiğini kaydetti.

Açtığı küçük işletmede bile 10 kişiye iş verdiklerini aktaran Altundağ, “en küçük işletmeler bile 5 kişi çalıştırabilir. Ki bu da Şanlıurfa için büyük bir kazançtır. Şanlıurfa, istese tekstil kenti olabilir. Şanlıurfa’da zaten işsizlik çok fazla, bu nedenle fabrikaların kurulması gerekiyor. Bu kadar hammaddeye sahip bir kentte tekstil fabrikalarının olmaması, zaten kentin geri kalmasına neden oluyor. Şanlıurfa, hiçbir ürününü kullanamıyor ki? Fıstık üretiyor Antep sahipleniyor. Aynı şekilde hububat da öyle. Pamuk üretiminin en fazla yapıldığı yer Şanlıurfa ama Şanlıurfa giyim konusunda diğer illere muhtaç kalıyor. Oysa ki Şanlıurfa, ürettiğini işletse, Şanlıurfa kısa sürede model bir şehir olur. Bütün işadamlarımızı Şanlıurfa’ya yatırım yapmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu. Ali ÇETİNKAYA

#

19 Eyl 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.