Saman fiyatları tavan yaptı

Naci  Çetindağ Şanlıurfalı çiftçiler yazın ellerindeki samanı ucuz sattılar şimdi saman arama derdine düştüler bu günlerde köylere çuval bazında

Naci Çetindağ

Şanlıurfalı çiftçiler yazın ellerindeki samanı ucuz sattılar şimdi saman arama derdine düştüler bu günlerde köylere çuval bazında saman servisi yapılıyor

Buğday ve arpa üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını sağlayan Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde, ilkbahar yağışlarının yetersiz olması sonucu bitki gelişiminin arzu edilen ölçüde gerçekleşmemesi, buğday sap boylarının kısa kalması, bunun da saman veriminde azalmaya neden olmasının ardından piyasada yeterli ürünün olmaması yanında fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle stok yapılması fiyat artışlarına neden oldu.Şanlıurfa’dan Güneydoğu’ya saman Bingöl’ün Genç ilçesinde son 20 yılın en çetin kışının yaşanması, fiyatlarını üçe katlayan samanın ton yerine kiloyla satılmasına neden oldu.Şanlıurfa Siverek’ten getirdikleri samanı Bingöl’ün Genç ilçesi Kültür Mahallesi Kavşağı’nda satışa sunan satıcılar, fiyatların birkaç ay öncesine göre çok yükseldiğini belirtti. Sonbaharda kilosunu 20 kuruştan sattıkları samanı şu anda 50 kuruş 60 kuruştan sattıklarını belirten , fiyat artışının yoğun kar yağışından kaynaklandığını belirtti. Diğer illerden gelen satıcıların masraflarını da saman fiyatlarının üstüne eklendiğini "Bu yıl yurt genelinde hiç olmadığı kadar bir kar yağışı gerçekleşti. Besiciler normalde kendilerini idare edebilecek kadar saman stokluyordu. Ancak bu sene kış hem çetin hem de uzun geçiyor. Dolayısı ile besiciler ciddi anlamda saman sıkıntısı çekiyor. Genel anlamda saman sıkıntı yaşandığı için yurt geneli fiyatlar da ciddi bir yükseliş oldu. Fiyatlar yüksek olduğu içinde daha önce ton bazında alınan samanlar şu anda kilo işi alınmaya başlandı" şeklinde konuştu.

#

26 Ara 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.